Salda Gölü'nde Tepki Çeken Asfalt Görüntüleri

Salda Gölü'nde Tepki Çeken Asfalt Görüntüleri

Burdur'da bulunan ve 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak bilinen Salda Gölü'nde beyaz kumların üzerine siyah asfalt dökülmesi büyük tepki topladı. Yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen bu doğal güzellik, yapılan müdahalelerle zarar görüyor.

Bilim İnsanlarından Uyarı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nün beyaz kumları ve turkuaz sularının bulunduğu Kayadibi bölgesine yol yapılmasının ekosisteme büyük zarar vereceğini yıllardır uyardıklarını belirtti. Kesici, yapılan asfalt yolun gölün doğal yapısına ciddi zararlar verdiğini ifade etti.

Asfaltın Ekosisteme Zararları

Dr. Kesici, asfaltın çevreye ve canlılara zarar veren birçok kimyasal madde içerdiğini vurguladı. Yağmur suyu ve diğer etkenlerle bu maddelerin suya karışarak balıklara, yaban hayatına ve genel su ekosistemine ciddi zararlar verdiğini söyledi. Ayrıca asfalt dökümünün çevredeki hava, toprak ve suya olumsuz etkileri olduğunu, kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Alternatif Çözüm: Beton Yol

Dr. Kesici, Salda Gölü'nün korunması için asfaltın kaldırılıp, ekosisteme daha uygun olan çimento betonu gibi uzun ömürlü kaplamaların kullanılmasının daha çevreci bir çözüm olduğunu dile getirdi. Beton yolların yakıt tasarrufu sağladığını ve karbon emisyonunu azalttığını belirterek, Salda Gölü'nün korunmasının masraftan kaçınmayı gerektirmediğini, bu doğal değer için her türlü önlemin alınması gerektiğini ifade etti.

Salda Gölü, doğal güzellikleriyle korunması gereken bir miras. Yapılan asfalt yolun göle ve çevresine verdiği zararlar göz önünde bulundurularak, ekosistemi koruyacak çözümlerle bu tür müdahalelerden kaçınılması gerektiği vurgulanıyor.

Önceki Haber Kariye Camii'nde 79 Yıl Aradan Sonra İlk Bayram Namazı Coşkusu
Sonraki Haber Meteorolojiden 12 İl İçin Sağanak Yağış Uyarısı
Benzer Haberler