Lübnan'da Çağrı Cihazı Patlamalarında MOSSAD Şüphesi

Lübnan'da Çağrı Cihazı Patlamalarında MOSSAD Şüphesi

İsrail, Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarına yönelik bir siber saldırı düzenleyerek, cihazların patlamasına yol açtı. Beyrut’ta yaklaşık 30 dakika süren patlamalar sonucunda 9 kişi hayatını kaybederken, 2.800 kişi yaralandı. İddialara göre, İsrail İstihbarat Teşkilatı MOSSAD, Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazlarının pillerine patlayıcı yerleştirerek saldırıyı gerçekleştirdi.

Patlamalar Şok Etkisi Yarattı

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında, patlamalar sonucu oluşan yaralanmaların çoğunlukla el ve karın bölgesinde meydana geldiğini belirtti. Patlamalar dünya çapında büyük yankı uyandırırken, MOSSAD’ın saldırıyı, cihazların pillerine yerleştirilen patlayıcılarla gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Çağrı Cihazlarının Menşei Soru İşaretlerine Neden Oldu

Patlamalara neden olan cihazların menşei tartışmalara yol açarken, sosyal medyada cihazların Hizbullah tarafından kullanılan üç farklı modelin isimleri yoğun ilgi gördü. Bu cihazların ikisinin ABD, birinin ise Tayvan menşeli olduğu belirtildi. ABD menşeli Motorola’ya ait cihazların patlama sırasında kullanıldığı iddia edilse de, doğrudan Motorola markası taşıyan cihaz görselleri henüz doğrulanmadı. Bir diğer cihaz ise Tayvanlı Apollo Gold şirketi tarafından üretilmiş ve Hong Kong merkezli Apollo Systems HK tarafından satılan “Gold Apollo Rugged Pager AR924” modeli. İlgili şirketler, cihazların satışını uzun süre önce durdurmuş olsa da, bu modellerin ikinci el piyasada hala bulunduğu bildirildi.

ABD'den Saldırıya Yorum Gelmedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah’ın çağrı cihazlarına yönelik patlamalarla bir ilgilerinin olmadığını ve olayın sorumlusuna dair bir değerlendirme yapmayacaklarını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin bu olaydan haberdar olmadığını ve bilgi toplamaya devam ettiklerini belirtti. Saldırının İsrail kaynaklı olup olmadığına dair soruları yanıtsız bırakan Miller, ABD'nin bölgede tansiyonu düşürme çabalarının bu olayla zarar görüp görmediği sorusuna da yorum yapmaktan kaçındı.

İsrail'den Güvenlik Değerlendirmesi

İsrail ordusu, Genelkurmay Başkanı Halevi’nin akşam saatlerinde "tüm alanlarda saldırı ve savunma hazırlıklarına" yönelik bir durum değerlendirmesi toplantısı yaptığını duyurdu. Toplantıda halkın güvenlik direktiflerine uyması gerektiği vurgulandı.

MOSSAD’ın Rolü İddiaları Güçleniyor

Sky News Arabia’nın çeşitli kaynaklardan aldığı bilgilere göre, patlamaların arkasında MOSSAD’ın olduğu ve Hizbullah’ın çağrı cihazlarını teslim almadan önce MOSSAD tarafından ele geçirildiği öne sürüldü. MOSSAD’ın cihazların pillerine “PETN” isimli patlayıcı yerleştirdiği ve batarya sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları patlattığı iddia edildi.

Önceki Haber İsrail’den Lübnan’a Siber Saldırı: Çağrı Cihazları Patladı, Yaralılar Var
Benzer Haberler