Havalimanlarında Alarm: 12 Ülkeden Gelen Yolcular Detaylı İnceleniyor

Havalimanlarında Alarm: 12 Ülkeden Gelen Yolcular Detaylı İnceleniyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinde yaygın olan maymun çiçeği virüsü nedeniyle, İstanbul'a bu ülkelerden gelen uçuşlar yakın takibe alındı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri, şüpheli vakaları izole alanlarda bekletip sağlık kontrollerini gerçekleştiriyor.

Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayılan ve ölümlere neden olan maymun çiçeği virüsü, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika'da da görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu virüs nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti.

İstanbul Havalimanı'nda virüse karşı önlemler artırıldı. Bu kapsamda, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelerden gelen uçaklar ve yolcular dikkatle inceleniyor. İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, DSÖ’nün hastalığı küresel acil durum ilan etmesinin ardından uçuşları takibe aldıklarını belirtti.

"Döküntü ve Ateş Şikayeti Olan Yolcuları Sorguluyoruz"

Dr. Kavak, İstanbul Havalimanı’nda 24 saat görev yapan sağlık ekibinin, Demokratik Kongo'dan gelen uçaklardaki yolcuları kapıda karşılayarak sağlık durumlarını kontrol ettiğini söyledi. Şüpheli vakaların izole alanlarda bekletilip muayene edildiğini belirten Kavak, şu ana kadar İstanbul Havalimanı'nda maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını açıkladı.

"Solunum Yoluyla Bulaşmadığı İçin Daha Rahatız"

Kavak, maymun çiçeği virüsünün solunum yoluyla bulaşmadığı için şu anda bir salgına dönüşme riskinin düşük olduğunu ifade etti. Korunmanın en önemli yolunun, yakın temastan kaçınmak ve lezyonları olan kişilerle temas etmemek olduğunu belirtti. Ayrıca, çiçek aşısının yüzde 95 koruyucu olduğunu ve hastaların genellikle 2-4 hafta içinde iyileştiğini söyledi.

Dr. Kavak, sosyal medyada havalimanlarında maske ve eldiven zorunluluğu olduğuna dair iddiaların asılsız olduğunu vurgulayarak, sadece temizlik personelinin tuvaletlerde eldiven kullanmasının tavsiye edildiğini belirtti. Ayrıca, havalimanı personeline şüpheli semptomları olan yolcuları fark ettiklerinde yetkililere bildirmeleri çağrısında bulundu.

Önceki Haber 8 Yaşındaki Narin Her Yerde Aranıyor: "Şikayetçi Değiliz, Yeter ki Kızımızı Geri Getirsinler"
Sonraki Haber Ferdi Kadıoğlu Brighton Yolcusu: Fenerbahçe ile Anlaşma Sağlandı
Benzer Haberler