Lübnan'da Büyük Göç! Kara Harekatı Tehdidiyle 500 Bin Kişi Güvenli Bölgelere Taşındı

Lübnan'da Büyük Göç! Kara Harekatı Tehdidiyle 500 Bin Kişi Güvenli Bölgelere Taşındı

İsrail Ordusu'nun Lübnan'a yönelik olası kara harekatı sinyali, ülke genelinde büyük bir korku ve panik yarattı. İsrail Ordusu Kuzey Komutanı Ori Gordin'in kara saldırısına hazırlıklı olunması gerektiğini söylemesinin ardından Lübnan'da büyük bir göç dalgası başladı. Saldırılarda 1000'e yakın kişi hayatını kaybederken, 5.5 milyon nüfusa sahip ülkede 500 binden fazla kişi güvenli bölgelere sığınmak zorunda kaldı. Ayrıca 5 bin kişi ise Suriye'ye geçti.

İsrail’in Bombardımanları ve Kara Harekatı Tehdidi

İsrail, Lübnan'ı havadan bombalamaya devam ederken, İsrail Ordusu'nun Kuzey Komutanı Ori Gordin, Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda "yeni bir aşamaya girildiğini" ifade ederek, kara harekatı için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Bu açıklama dünya genelinde geniş yankı uyandırdı ve Lübnan'da sivillerin kaçışı hız kazandı.

Kaçışlar Yoğunlaştı

Lübnan'da son üç gündür binlerce aile, ülkenin kuzeyine veya yurt dışına kaçmaya çalışıyor. Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını açıkladı. Ayrıca, en az 5 bin Lübnanlının Suriye'ye geçtiği bildirildi. Uzmanlar, bu durumun 2006 İsrail-Lübnan Savaşı'ndan beri en büyük insani kriz olduğunu belirtiyor.

Suriye’ye Geçişler Artıyor

Suriye yetkilileri, Lübnan'dan gelen göçmen sayısının 5 bini aştığını ve insanların sabahın erken saatlerinde araçlarla Humus bölgesine doğru hareket ettiğini açıkladı. Suriye ile Lübnan arasındaki kara sınır kapısında büyük bir yoğunluk yaşanıyor.

İsrail'den "Evlerinize Dönmeyin" Uyarısı

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden kaçan sivillere yönelik, evlerine dönmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Saldırılarımız devam ediyor. Can güvenliğiniz için evlerinize geri dönmeyin" ifadelerini kullandı.

2006 Savaşı’na Benzer Göç Dalgası

Lübnan'ın Sayda kentinde yaşanan göç hareketi, 2006 yılında yaşanan İsrail-Lübnan Savaşı’nı hatırlatıyor. Sayda'daki okullara yerleştirilenlerin sayısının 5 bini aştığını belirten yetkililer, binlerce insanın barınma ihtiyacı için çalışmalara devam ediyor. Güney Lübnan'dan Beyrut, Sayda ve Trablusşam gibi şehirlere göç edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sürpriz Karar: Biden'ın Yemeğine Katılmayıp Yurda Dönüyor
Sonraki Haber İsrail'den Yeni Saldırı: Lübnan'dan Sonra Suriye'yi Vurdu, 5 Asker Hayatını Kaybetti
Benzer Haberler