İran, 2 Milyon Düzensiz Göçmeni Sınır Dışı Etmeye Hazırlanıyor

İran, 2 Milyon Düzensiz Göçmeni Sınır Dışı Etmeye Hazırlanıyor

İran, Mart 2025’e kadar yaklaşık 2 milyon düzensiz göçmeni ülkeden sınır dışı etmeye hazırlanıyor. İranlı yetkililer, ülkede yaklaşık 5 milyon Afgan göçmen bulunduğunu ve büyük bir kısmının düzensiz olduğunu belirtti.

Afgan Mülteci Akını 42 Yıldır Sürüyor

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, ülkede izinsiz kalan göçmenlerin Mart 2025’e kadar sınır dışı edileceğini açıkladı. Radan, bu sorunun çözümü için İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlarla birlikte çalıştıklarını söyledi. Afgan mülteci akını, 1979 yılında Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesiyle başlamış ve devam eden savaşlar ve istikrarsızlık nedeniyle 42 yıldır sürüyor.

Afganistan Sınırına Duvar Örülüyor

İran, Afganistan’dan gelen düzensiz göçmen akışını durdurmak için doğu sınırına 930 kilometrelik bir duvar inşa etmeye başladı. İçişleri Bakanı İskender Mumini, düzensiz göçmenlerin uyuşturucu ve istihdam gibi sosyal sorunlara yol açtığını belirterek, bu sorunu en kısa sürede çözeceklerini ifade etti. 

“Yasa Dışı Göçmenler Ülkeyi Terk Etmeli”

Eski İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, düzensiz göçmenlerin ülkeyi terk etmesi gerektiğini vurgulayarak, geri gönderilen göçmenlerin tekrar ülkeye dönmesini önlemek için daha güçlü mekanizmalar gerektiğini dile getirdi.

Önceki Haber Türkiye ile Bosna Hersek Arasında Kimlikle Seyahat Dönemi Başlıyor
Sonraki Haber İsrail’den Lübnan’a Siber Saldırı: Çağrı Cihazları Patladı, Yaralılar Var
Benzer Haberler