BES'te Yeni Dönem 1 Temmuz'da Başlıyor: Kısmi Ödeme ve Artan Devlet Katkısı

BES'te Yeni Dönem 1 Temmuz'da Başlıyor: Kısmi Ödeme ve Artan Devlet Katkısı

Hükümet, Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) çıkışları önlemek amacıyla yeni düzenlemeler de bulundu. 1 Temmuz itibarıyla BES'te kısmi ödeme dönemi başlıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, yeni sistemin detaylarını ve avantajlarını duyurdu.

BES'ten Çıkışları Azaltacak Adımlar

Günümüzde çalışanların yüzde 75'i, nakit ihtiyaçları, evlilik ve askerlik gibi nedenlerle BES'ten ayrılıyor. Bu durumu engellemek için hükümet, belirli durumlarda birikimlerin bir kısmının çekilmesine izin veren yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeler 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Yeni Sistemin Avantajları

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş'ın belirttiği yeni avantajlar şunlardır:

Kısmi Çekiş Hakkı: Belirli durumlarda birikimlerin bir kısmı çekilebilecek.

Temlik Hakkı: Katılımcılar temlik hakkından yararlanabilecek.

Artan Devlet Katkısı: Devlet katkısı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldı.

45 Yaş Üstü Katılım: 45 yaş üstü vatandaşlar otomatik katılım sistemine dâhil olabilecek.

Toplu Katkı Payı: Toplu katkı payı ödemesi yapan katılımcılara yıllara sari devlet katkısı verilecek.

Hangi Durumlarda Kısmi Ödeme Alınabilecek?

Yeni BES yönetmeliği, evlilik, konut alımı, eğitim ve olağanüstü hallerde sistemden kısmi ödeme alınmasına izin veriyor. En az 5 yıl süreyle BES'te bulunan katılımcılar, belirli durumlarda birikimlerinin %50'sine kadar olan kısmını hesaplarından çekebilecekler. Ayrıca, doğal afet durumunda katılımcılar, afetin meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde kısmi ödeme başvurusunda da bulunabilecek.

Evlilik ve Konut Alımı İçin Kısmi Ödeme Hakkı

Konut alımı veya evlilik durumunda, en az 5 yıl süreyle BES'te bulunan katılımcılar bir defaya mahsus olmak üzere kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecek. Konut alımı için kısmi ödeme yapan katılımcılar, konutun %50 sahiplik payını gösteren belgeleri şirkete ibraz etmeleri gerekiyor. Evlilik için kısmi ödeme yapanlar ise, evliliklerini gösteren belgeleri sunacak.

Eğitim İçin Kısmi Ödeme Hakkı

En az 5 yıl süreyle BES'te bulunan katılımcılar, 21 yaşını aşmamış olmak şartıyla Türkiye'deki üniversitelerin örgün eğitim lisans programlarına kayıtlı olmaları halinde, bir defaya mahsus kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecekler.

Başvuru Nasıl Yapılacak?

Kısmi ödeme başvurusu yapmak isteyen katılımcılar, BES şirketlerinin internet sayfalarında bulunan "Kısmen Ödeme Talep Formu ve Taahhütname" ile 1 Temmuz 2024'ten itibaren başvurularını yapabilecek. Şartların sağlanması halinde BES şirketi ödemeyi gerçekleştirecek.

1 Temmuz itibarıyla başlayacak bu yeni düzenlemelerle, BES katılımcıları daha esnek ve avantajlı bir sistemle karşılaşacak. Sisteme olan güvenin artması ve çıkışların azalması da bekleniyor.

Önceki Haber Mobilya Haber’den Haziran Ayına Özel Düğün Paketleri: Evlenecek Çiftler İçin Büyük Fırsatlar!
Sonraki Haber Düğün Masrafları Uçuşta: Evlenecek Çiftlere Kötü Haber!
Benzer Haberler