Emeklilere Kötü Haber: Kök Maaşı 10 Bin TL'nin Altında Olanlar Zam Alamayabilir!

Emeklilere Kötü Haber: Kök Maaşı 10 Bin TL'nin Altında Olanlar Zam Alamayabilir!

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilerin alacağı zam oranları da belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Haziran ayında enflasyon %1,64, yıllık enflasyon ise %71,60 olarak gerçekleşti. Bu veriler ışığında işçi ve Bağ-Kur emeklileri %24,73, memur emeklileri ise %19,31’lik bir zam alacak.

Kök Maaşı 10 Bin Liranın Altında Olanlar İçin Risk

Kök maaşları 10 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları Hazine tarafından 10 bin liraya tamamlanıyor. Ancak zam artışları tamamlanan maaşa değil, kök maaşa yapıldığı için yaklaşık 3,6 milyon emekli, resmi enflasyon oranından daha düşük miktarda bir zam alacak.

Tahmini Maaş Artışları

Yeni zam oranlarıyla birlikte emeklilerin alacağı tahmini maaşlar şu şekilde:

- Kök maaşı 10 bin TL olan emeklilerin maaşı 12 bin 473 TL'ye yükselebilir.

- Kök maaşı 15 bin TL olan emeklilerin maaşı 18 bin 709 TL'ye yükselebilir.

- Kök maaşı 20 bin TL olan emeklilerin maaşı 24 bin 946 TL'ye yükselebilir.

- Kök maaşı 25 bin TL olan emeklilerin maaşı 31 bin 182 TL'ye yükselebilir.

Milyonlarca Emekliye Zam Yapılmayabilir

5510 Sayılı Yasa gereği Temmuz ayında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon oranında bir artış yapılacak. Ancak kök maaşı 10 bin liranın altında olan emeklilerin maaşları Hazine tarafından 10 bin TL'ye tamamlandığı için bu emekliler zamdan yararlanamayacaklar. Örneğin, kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli %24,73 zam aldığında maaşı 9 bin 978 liraya çıkacak ve 10 bin TL'ye tamamlanacak. Ancak şu anda zaten 10 bin lira aldıkları için maaşlarında bir artış olmayacak.

Maaş Zamlarının Hesaplanması

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, son aldıkları maaşı %24,73 oranında artırarak yeni maaşlarını hesaplayabilirler. Memur ve memur emeklileri ise son maaşlarını %19,31 oranında artırarak yeni maaşlarını görebilirler.

Bu durum, kök maaşı 10 bin liranın altında olan emekliler için zam almama veya resmi enflasyon oranından daha düşük bir zam alma riskini ortaya çıkarıyor.

Önceki Haber Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı: Yıllık Enflasyon %71,60
Sonraki Haber Kamuda Tasarruf Tedbirleri Kanun Teklifi TBMM'de! Artık Birden Fazla Maaş Alamayacaklar
Benzer Haberler