Son olarak Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 1 Ocak 2024'te BRICS'e katıldı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmesinin ardından, Azerbaycan'ın BRICS'e resmi olarak başvuruda bulunduğu açıklandı. BRICS'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın birliğe katılmak için başvurduğu duyuruldu. Temmuz ayında BRICS 10. Parlamento Forumu'na katılan Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, Azerbaycan'ın birliğe katılma isteğini ifade etmişti.
BRICS Nedir?
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın isimlerinin ilk harflerinden oluşan bir grup. 2001 yılında, Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill, bu ülkelerin büyüme potansiyellerini değerlendiren bir makale kaleme almıştı. Grup, başlangıçta Güney Afrika'yı içermiyordu ve 2009'da Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı müttefiklere karşı bir platform olarak Rusya'nın girişimiyle kuruldu. Güney Afrika ise 2010 yılında gruba katıldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE ise 2024'te BRICS'e dahil oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2018'de Türkiye'nin BRICS'e üyelikle ilgilendiğini belirtmişti.
BRICS Nasıl Çalışır?
BRICS, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası veya OPEC gibi bir uluslararası örgüt değil. Üye ülkeler dönüşümlü olarak başkanlık yapar ve yılda bir kez devlet başkanları toplanır. Kararlar oy birliği ile alınır ve üyeler aynı zamanda G20'nin de üyesidir. Grup, jeopolitik konular, ekonomik işbirliği, çok taraflı ticaret ve kalkınma konularına odaklanır.