ABD, F-35 satışına yeşil ışık yakmak için yeni bir teklif sundu: İncirlik Üssü şartı

ABD, F-35 satışına yeşil ışık yakmak için yeni bir teklif sundu: İncirlik Üssü şartı

ABD, Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını yeniden gündeme getiren dikkat çekici bir teklifte bulundu. Yunan basınında yer alan haberlere göre, Washington, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin İncirlik Üssü'nde ABD'nin kontrolündeki bir bölgeye taşınması şartıyla Türkiye'yi yeniden F-35 programına dahil etmeyi önerdi.

Kathimerini gazetesinin haberine göre, ABD ile Türkiye arasında uzun süredir süregelen F-35 krizi için yeni bir çözüm önerisi masaya yatırıldı. Washington yönetimi, F-35 programına dönüş için Türkiye'nin Rus yapımı S-400 sistemlerini "yumuşak bir şekilde" etkisiz hale getirmesini talep ediyor.

F-35 İçin İncirlik Şartı

Haberde, ABD'nin F-35 satışına onay vermesi için Türkiye'nin elindeki S-400'leri ABD'ye teslim etmesi ya da bu sistemleri İncirlik Üssü'ndeki ABD kontrolündeki alana taşımasını önerdiği belirtiliyor. Bu adım, Türkiye'nin uluslararası arenada yaşanacak bir prestij kaybını önlerken, Rusya ile yapılan anlaşmanın ihlal edilmesini de engellemiş olacak. Haberde ayrıca ABD'li yetkililerin, S-400 sistemlerinin İncirlik Üssü'ne taşınmasının Türkiye'yi zor bir durumdan kurtaracağını ve F-35 programına geri dönüş yolunu açacağını dile getirdikleri ifade ediliyor.

F-35 Krizinin Arka Planı

ABD ve NATO, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerini tehdit olarak değerlendiriyor. Bu sistemlerin NATO'nun mevcut savunma altyapısıyla uyumlu olmadığı ve güvenlik açığı yaratabileceği gerekçesiyle Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı. 17 Temmuz 2019'da ABD, Türkiye'nin F-35 üretim sürecinden çıkarıldığını açıklamış ve gerekçe olarak S-400 sistemlerinin F-35'ler için güvenlik riski oluşturduğunu belirtmişti.

Önceki Haber MİT'ten Kuzey Irak'ta Nokta Operasyon: PKK'lı Terörist Halil Yiğit Etkisiz Hale Getirildi
Sonraki Haber Lübnan'da Türk Bayraklı Gemiler İçin Güvenlik Seviyesi En Üst Düzeye Çıkarıldı
Benzer Haberler