Koronavirüsle birlikte risk arttı! O yaş grubu için kalp krizi alarmı

Koronavirüsle birlikte risk arttı! O yaş grubu için kalp krizi alarmı

25-44 yaş aralığında dikkat çeken artış

Son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar, COVID-19 pandemisinin ardından 25 ila 44 yaş aralığındaki bireylerde kalp krizi oranlarının ciddi şekilde yükseldiğini ortaya koydu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan’ın açıklamalarına göre, bu yaş grubunda kalp krizi oranı yüzde 30 oranında artmış durumda. Erdoğan, bu artışın ardında yalnızca virüsün doğrudan etkileri değil, aynı zamanda pandeminin getirdiği yaşam tarzı değişikliklerinin de etkili olduğunu belirtti.

Kritik sinyaller krizi haber veriyor

Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizinin çoğu zaman önceden bazı belirtilerle geldiğini vurgulayarak, “Yüzde 50-70 civarında hastada, kalp krizinden günler ya da haftalar önce bazı uyarıcı semptomlar görülebilir. Bu belirtiler genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi bulgulardır” dedi. Ancak her hastada bu belirtiler görülmeyebilir. Erdoğan, “Yüzde 25-30 kadar hastada hiçbir ön belirti olmadan kalp krizi meydana gelebilir. Bu özellikle diyabetik hastalarda ve yaşlılarda daha sık görülür. Bununla beraber yaklaşık yüzde 10-20 hasta ise sessiz geçirir. Bu türde hasta farkında bile olmayabilir. Kriz tesadüfen EKG veya başka bir görüntüleme sırasında saptanabilir” ifadelerini kullandı.

Gece gelen göğüs ağrısı dikkate alınmalı

Kalp krizinin habercisi olan belirtiler arasında en dikkat çekeni, gece uykudan uyandıran göğüs ağrısı. Prof. Dr. Erdoğan, “Eforla gelen göğüs ağrısı veya baskı hissi, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma, sırta, kola, çeneye vuran ağrı, aşırı yorgunluk ve gece uykudan uyandıran göğüs rahatsızlığı olarak genellikle 'ben geliyorum' der” dedi. Bunun yanı sıra hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara kullanımı, genetik faktörler ve obezite gibi durumların da kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Kadınlarda ise kalp krizi belirtilerinin daha farklı şekilde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Mide bulantısı, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar kadın hastalarda kalp krizinin öncüsü olabilir” açıklamasında bulundu.

Pandemi yaşam alışkanlıklarını değiştirdi

Kalp krizlerindeki artışın en önemli nedenlerinden birinin COVID-19 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, “Son bulgular özellikle 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi görülme oranının yüzde 30 arttığını gösteriyor” dedi. Pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin azalması, sağlıksız beslenme, kilo artışı ve obezite gibi yaşam tarzı değişikliklerinin de bu artışı desteklediğini dile getirdi.

Erken tanı hayat kurtarıyor

Pandemi döneminde sağlık kontrollerinin ihmal edilmesinin de kalp sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Erdoğan, “Erken tanı, koroner arter hastalıklarında büyük önem taşıyor. Damar tıkanıklığı fark edildiğinde hızlı müdahale ile kişi normal yaşamına devam edebilir. Gecikme yaşandığında ise durum kalp krizine dönüşebilir ve daha ağır sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu.

 

Önceki Haber Kadın doğum kliniğinde akıl almaz skandal! Böyle ticaret görülmedi
Benzer Haberler