Kandilli'den İstanbul depremiyle ilgili ilk değerlendirme: Denizde 8, karada 4-5 şiddetinde

Kandilli'den İstanbul depremiyle ilgili ilk değerlendirme: Denizde 8, karada 4-5 şiddetinde

Silivri Açıklarında Korkutan Sarsıntı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından ön değerlendirme raporunu yayımladı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yaptığı açıklamada, "Bu depremin ardından 2 kez 5'ten büyük artçı deprem oldu. 6,1'lik bir depremin etkinliği 1,5-2 ay devam edebilir" ifadelerini kullandı. Depremin denizde 8, karada ise 4 ila 5 şiddetinde hissedildiği belirtildi.

2019 Depremiyle Aynı Boylamda Gerçekleşti
Kandilli Rasathanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Özel, Marmara Denizi'nde meydana gelen bugünkü depremin, 2019 yılında Silivri açıklarında gerçekleşen depremin güneyinde ama aynı boylam üzerinde yaşandığını kaydetti. Harita ve grafikler eşliğinde yaptığı sunumda, şu bilgileri paylaştı: “Bugün itibarıyla yaklaşık 100'e yakın deprem kaydettik. 6,1'lik depremin ardından 5,1 ve 5,2 büyüklüğünde iki büyük artçı sarsıntı yaşandı. Ayrıca 10 adet 4'ten büyük deprem meydana geldi. Bu artçılar, enerjinin açığa çıkması açısından olumlu bir gelişmedir.”

Kritik Nokta: Orta Marmara ile Kumburgaz Segmenti Arası
Depremin, Orta Marmara ile Kumburgaz Fay Hattı’nın tam ortasında, 10 ila 12 kilometrelik bir bant içinde gerçekleştiğini aktaran Özel, bölgedeki hareketliliğin yakından izlendiğini vurguladı. Marmara Denizi içerisinde geçmişte yaşanan depremlerin tarihleri ve büyüklükleriyle ilgili belirsizliklerin, gelecekte ne zaman ve hangi büyüklükte bir depremin olacağına dair tahminleri güçleştirdiğini dile getirdi.

Erken Uyarı Sistemi Devredeydi
Marmara’daki sismik aktivitelerin sürekli olarak izlendiğini belirten Prof. Dr. Özel, bugünkü sarsıntıyla birlikte denizde bir miktar yükselme de gözlendiğini açıkladı. Ayrıca, Kandilli Rasathanesi’nin pilot olarak geliştirdiği erken uyarı sisteminin bu depremde devreye girdiğini ve sistemin işlevini yerine getirmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.

"Kumburgaz ve Adalar Fayı'nda Stres Birikimi Var"
Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, farklı uzmanların depremle ilgili görüş ayrılıklarının hatırlatılması üzerine, "Orta Marmara ve Kumburgaz segmenti vardır. Bu ikisinin tam ortasında, 10-12 kilometrelik bir bölgede deprem aktivitesi meydana geldi, şu anda da meydana geldiği yerde devam ediyor. Kumburgaz ve Adalar fayında da bir stres birikimi olduğunu, deprem olma ihtimalini biz de biliyoruz, söylüyoruz" yanıtını verdi.

"Karada Hissedilmesi Daha Zor Olabilir"
Depremin merkezinin deniz olduğunu ve bu nedenle karada hissedilme şiddetinin daha düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özel, "Bu denizde olan bir deprem. Kıyılarda bunun ne kadar hissedildiği tartışılır. Şu anda karada bu depremleri hissetmek çok kolay olmayabilir" dedi. Özel ayrıca, 2019'da yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin artçılarının yaklaşık 1,5 ay sürdüğünü anımsatarak, mevcut depremin de benzer bir süre boyunca etkisini gösterebileceğini belirtti.

Önceki Haber Deprem Güvenlik Bilgileri: Finanzen’den Hayat Kurtaran Rehber
Sonraki Haber İstanbul depremi sonrası ilk teknik tespitler: 15 kilometrelik fay segmenti kırıldı
Benzer Haberler