İstanbul depremi sonrası ilk teknik tespitler: 15 kilometrelik fay segmenti kırıldı

İstanbul depremi sonrası ilk teknik tespitler: 15 kilometrelik fay segmenti kırıldı

 

AFAD’tan İlk Bilimsel Değerlendirme Geldi

Dün saat 12.49’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olayın teknik boyutuna ilişkin ilk analiz raporunu yayımladı. Analize göre, depreme neden olan hareketlenme sırasında 15 kilometre uzunluğunda ve 9,5 kilometre genişliğindeki bir segmentin kırıldığı belirlendi. Sağ yanal atımlı fay hareketi şeklinde tanımlanan bu olayda fay hattı üzerinde 30 santimetrelik yer değiştirme gözlemlendi.

Depremin Merkez Üssü ve Derinliği

İstanbul Silivri açıklarında kaydedilen sarsıntının Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara’dan geçen segmentinde gerçekleştiği açıklandı. AFAD, depremin yüzeyin yaklaşık 7 kilometre altında meydana geldiğini ve toplamda 13 saniye sürdüğünü bildirdi. Ayrıca depremin merkezinden itibaren 300 kilometrelik bir yarıçapta hissedildiği ifade edildi.

Artçı Depremler Sürüyor

AFAD verilerine göre, ana şokun ardından şu ana kadar 184 artçı sarsıntı kaydedildi. Bunların 7 tanesinin büyüklüğü 4’ün üzerindeydi. Açıklamada, "Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir." ifadelerine yer verildi. Özellikle Marmara Orta Çukuru'nun kuzey kıyısı boyunca ve ana fay hattına yakın bölgelerde artçıların yoğunlaştığı belirtildi.

Deprem Bilim Kurulu’nun Görüşleri

AFAD’a bağlı farklı uzmanlık alanlarından akademisyenlerin yer aldığı Deprem Bilim Kurulu’nun değerlendirmeleri de kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamada, "Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerimiz yaptığı değerlendirmede, 6,2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir. Deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın kırılma mekanizması ile uyumlu olarak sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasını işaret etmektedir." denildi.

Saha Çalışmaları Devam Ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri yapı hasar tespiti için sahada çalışmalarını sürdürüyor. AFAD açıklamasına göre, "Şu ana kadar 112’ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşmıştır. Bunların 296’sı yapılarla ilgili vatandaşlarımız tarafından yapılan bildirimlerdir." Bilim Kurulu, teknik inceleme yapılmadan riskli yapıların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşlara Çağrı: Tedbirli Olun

Açıklamada ayrıca, "Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir." uyarısı yapıldı. Vatandaşların sadece resmi kurumların açıklamalarına güvenmeleri ve sosyal medyadaki doğrulanmamış içeriklere itibar etmemeleri gerektiği belirtildi.

Önceki Haber Kandilli'den İstanbul depremiyle ilgili ilk değerlendirme: Denizde 8, karada 4-5 şiddetinde
Sonraki Haber İstanbul’da deprem hangi ilçede ne şiddetinde hissedildi? İşte ayrıntılar
Benzer Haberler