Olağanüstü Kurultay Mahkemelik Oldu
Cumhuriyet Halk Partisi’nde sular durulmuyor. CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı'na ilişkin iptal talebiyle yargıya başvuruldu. Eski kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, yapılan kurultayın hukuka aykırı gerçekleştirildiğini savunarak Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.
"Kurultay, Parti İradesini Gasbeden Yöntemlerle Şekillendi"
Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen tarafından sunulan dava dilekçesinde, CHP’nin tarih boyunca hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve demokrasi ilkeleriyle siyaset sahnesinde yer aldığı vurgulandı. Ancak 6 Nisan 2025’te yapılan 21. Olağanüstü Kurultay’ın bu değerlere aykırı biçimde gerçekleştiği ileri sürüldü. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"6 Nisan 2025 tarihinde yapılan 21. Olağanüstü Kurultay, bu ilkelere aykırı şekilde gerçekleştirilmiş ve parti içi iradeyi gasbeden yöntemlerle şekillendirilmiştir. Bu sebeple söz konusu kurultayın iptali için yargı yoluna başvurulmuştur. 4-5 Kasım 2023'te olağan kurultay başta olmak üzere, CHP İstanbul İl Kongresi gibi süreçler, akçeli ilişkiler, hukuka aykırı uygulamalar ve demokratik iradeyi sakatlayan müdahalelerle gölgelenmiştir. Bu kurultaylarda alınan kararlar yok hükmündedir. Bu yokluk hali üzerine inşa edilen 6 Nisan 2025 tarihli Olağanüstü Kurultay da baştan sona hükümsüzdür."
"Genel Başkan Seçimi Şaibeli, Delegelere Baskı Yapıldı"
Dava dilekçesinde, 21 Mart 2025’te alınan olağanüstü kurultay kararının hukuki geçerliliği olmadığı belirtildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 4-5 Kasım 2023’teki 38. Olağan Kurultay’da “şaibeli” şekilde seçildiği iddia edildi. Ayrıca kurultay sürecinde demokratik iradeyi zedeleyen baskıların yapıldığı, gizli oy ilkesinin ihlal edildiği ve doğal delegelerin adaylıklarının engellendiği savunuldu. Dilekçeye şu ifadeler yansıdı:
"Parti tarihimizde ilk kez bu kadar düşük aday başvurusu gerçekleşmiş, delegelere dayatılan listeler ve gözetlenen oy kullanımı, siyasi hayatımızda kara bir leke olarak yerini almıştır. İstanbul İl Kongresi'nde seçilen delegelerin hukuki geçerliliği olmamasına rağmen, bu kişiler kurultayda oy kullanmıştır. Bizler, hukukun üstünlüğüne, parti içi demokrasinin yaşatılmasına ve Cumhuriyet Halk Partisinin kendi geleneklerine olan sadakatine inanan kişiler olarak, bu hukuksuz sürece karşı sessiz kalmayacağız. Bu sebeple, 6 Nisan 2025 tarihinde yapılan 21. Olağanüstü Kurultay'ın iptali için dava açmış bulunmaktayız. Amacımız, partimizi yeniden hukuk zeminine çekmek, meşruiyetin ve adaletin sesi olmak ve Cumhuriyet Halk Partisini tarihine ve kurucularına yakışır şekilde temsil etmektir."
"Önceki Yönetimin Göreve Dönmesi Talep Edildi"
Dava dilekçesinde ayrıca, 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultay’ın iptali için açılan davayla mevcut dosyanın birleştirilmesi istendi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel başta olmak üzere, Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin görevden uzaklaştırılması talep edildi. Şu ifadeler dile getirildi:
"4-5 Kasım 2023 tarihli CHP 38. Olağan Kurultayı mutlak butlanla sakatlanmış ve yok hükmünde bulunduğundan mevzuat ve hukukun bir gereği olarak 38. Olağan Kurultay öncesi görevde bulunan Parti Genel Başkanı ile Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin görev yetkileri geri döneceğinden 4-5 Kasım tarihli kurultay öncesi görevde bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki Parti Meclisi ve önceki Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevlerine iadesi talep olunur."