Sokak Hayvanları Düzenlemesi TBMM'de: İlk 5 Madde Kabul Edildi

Sokak Hayvanları Düzenlemesi TBMM'de: İlk 5 Madde Kabul Edildi

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk beş maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu teklifle, sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalarda tanımlar netleştirilecek ve ötanazi işlemleri veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak.

Kanun Teklifinin İlk 5 Maddesi Onaylandı

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren ve 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri 14 saat sürdü. Teklifin ilk beş maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Sahipli ve Sahipsiz Hayvan Kavramları Netleştirilecek

Teklifle, sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalarda tereddüt yaşanmaması için "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açıkça tanımlanacak. Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmeleri zorunlu olacak.

İyileşme Durumu Olmayan Hayvanlarda Ötanazi İşlemi

Bakımevine alınan, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan köpekler için ötanazi işlemi yapılabilecek. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalıklarda, akut bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi veya eradikasyonu amacıyla ya da insan sağlığı için risk teşkil eden durumlarda ötanazi yapılabilecek. Bu işlemler veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecek.

Önceki Haber 5 İlde Eş Zamanlı Orman Yangınları: Ekipler Zamana Karşı Yarışıyor
Sonraki Haber Özel'den TBMM'den Geçen Başıboş Köpek Düzenlemesine İlk Yorum: Anayasa Mahkemesi'ne Gideceğiz
Benzer Haberler