Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirdiği darbe girişiminin 8. yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin Prag Büyükelçiliği’nde düzenlenen anma töreni, 15 Temmuz şehitlerini anmak ve "Sivil Demokrasi Bayramı"nı kutlamak amacıyla gerçekleştirildi. Bu özel törene, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, eski Çekya Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, 30'u büyükelçi düzeyinde olmak üzere 40'tan fazla ülkenin diplomatı ve davetliler katıldı.
Büyükelçi Egemen Bağış’ın Konuşması
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşma yapan Büyükelçi Egemen Bağış, şunları kaydetti:
"Demokrasi ve özgürlük, Türkiye ile Çekya'yı birleştiren en önemli değerlerdir. Her iki ülke de bu değerleri sağlama arayışında büyük fedakarlıklar yapmıştır. Türkiye, dünyanın en enerjik ve güçlü demokrasilerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Bu haklar bize verilmedi, mücadele ettik ve kazandık. 15 Temmuz, vatandaşlarımızın Gülenci terör ve casusluk örgütüne (FETÖ) karşı sergilediği kahramanca direnişin 8. yıl dönümüdür. O gece dünya, farklı siyasi görüş ve yaşam tarzlarından Türklerin demokrasi, istikrar ve özgürlüklerini savunmak için birleştiğine tanık olmuştur."
FETÖ’nün Tehditleri ve 15 Temmuz’un Kahramanları
Bağış, konuşmasında FETÖ'nün küresel tehdidine de dikkat çekerek, "FETÖ, tamamen siyasi iktidar peşinde koşan bir tarikat sistemiyle dünyanın dört bir yanındaki dindarları manipüle etmektedir. 15 Temmuz gecesi, Türk halkı demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak için birleşti ve yeni kahramanlar doğdu. FETÖ’nün darbe girişimi, Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısıdır," dedi.
Bağış, Çekya makamlarını, Çekya'daki Gülen bağlantılı örgütlere karşı gerekli önlemleri almaya davet etti ve şunları ekledi: "Ne yazık ki Prag'da 'Meridian' adlı 'sözde' bir okul bu terörist şebekeyle bağlantılıdır. Çekya Eğitim Bakanlığı'nın bu yapının olası tüm yasadışı faaliyetlerini engellemek için gerekli tedbirleri alacağını temenni ediyoruz."
Vaclav Klaus’un Konuşması
Eski Çekya Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus da törende söz alarak, Türk-Çek ilişkilerinin önemine değindi ve şunları söyledi:
"Yedi yıl önce Türkiye'de yaşananları hatırlamak konusunda konuşmak bir Orta Avrupalı için hiç de kolay olmasa da bugünkü anma toplantısında birkaç söz söyleme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Her ne kadar bir Türkiye uzmanı olmasam da kendimi Türkiye'nin bir dostu olarak görüyorum. Türkiye son dönemde uluslararası politikada güçlü, etkin ve saygın bir oyuncu haline gelmiştir. Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması, tüm dünyanın istikrarını tehdit ederdi. Geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul'da düzenlenen Marmara Forumu'nda bu bağlamda şu sözleri söyledim; 'Ülkeniz büyük güçlerin hamlelerini beklememelidir. Onlar bu bölgeye ait değiller, bu bölgeyi hissetmiyorlar ve anlamıyorlar.' Bu cümlenin defalarca tekrarlanması gerektiğini düşünüyorum."
Türk ve Çek Halklarının Dayanışması
Klaus, Çekya’nın Türkiye’nin yanında olduğunu belirterek, "Darbe girişimine karşı alınan eşi benzeri görülmemiş bu eşsiz sivil zaferi saygıyla anıyoruz. Bugünkü toplantı, ülkelerimiz arasında dostane ve üretken ilişkilerin bir göstergesidir," dedi.
Prag’daki anma töreni, Türkiye’nin demokrasi mücadelesine olan bağlılığını ve Türk-Çek ilişkilerinin gücünü bir kez daha vurguladı.