Maymun Çiçeği Salgını Hızla Yayılıyor: Vaka ve Ölüm Sayıları Artıyor

Maymun Çiçeği Salgını Hızla Yayılıyor: Vaka ve Ölüm Sayıları Artıyor

Maymun çiçeği salgını, Afrika ülkelerinde hızla yayılmaya devam ediyor. Afrika Birliği üyesi 13 ülkede toplam 22.863 vaka ve 622 ölüm tespit edildi. 

Salgın Sadece Afrika'nın Sorunu Değil

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, salgının sadece Afrika'nın değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı. Kaseya, düzenlediği basın toplantısında, 26 Ağustos itibarıyla 13 Afrika Birliği üyesi ülkede 22.863 vaka ve 622 ölüm olduğunu belirtti. "Maymun çiçeği sadece Afrika'yı değil, küresel sağlığı da tehdit eden ciddi bir hastalıktır," dedi.

Mücadele Devam Ediyor

Kaseya, Afrika Birliği'nin salgınla mücadele çalışmalarını sürdürdüğünü, Orta Afrika'nın ise salgından en çok etkilenen bölge olmaya devam ettiğini ifade etti.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşıyor?

Maymun çiçeği virüsü, fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlar veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Vücutta oluşan döküntülere temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yollarıdır.

Belirtiler Nelerdir?

Virüsün belirtileri genellikle 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkar. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar yaygın belirtiler arasındadır.

Bilinen Bir Tedavi Yöntemi Yok

Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Çoğu vaka hastalığı hafif atlatmakta ve birkaç hafta içinde iyileşmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 2022'de hastalığın ismini "Monkeypox" yerine "mpox" olarak değiştirmiştir.

Önceki Haber ABD'de "Ölümcül Virüs" Alarmı: Massachusetts'te İlk Vaka Tespit Edildi
Sonraki Haber İsrailli Rehinelerin Aileleri Gazze'ye Gitmek İçin Yola Çıktı
Benzer Haberler