ABD'de "Ölümcül Virüs" Alarmı: Massachusetts'te İlk Vaka Tespit Edildi

ABD'de

ABD'nin Massachusetts eyaletinde, sivrisineklerden bulaşan ve 'doğu at ensefaliti' olarak bilinen ölümcül bir virüs tespit edildi. Bu yıl eyalette görülen ilk vaka, yaklaşık yüzde 30 ölüm oranına sahip olan bu hastalığın ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ishal ve uyku sersemliği yer alıyor. Şu ana kadar hastalığın bilinen bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Yetkililer, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler almaya başladıklarını açıkladı.

Koronavirüs salgınından sonra dünyada virüslere karşı hassasiyet artmış durumda. Şimdi ise ABD'de, sivrisineklerden bulaşan bu ölümcül virüs endişeye neden oldu.

Ölüm Oranı Yüzde 30

Nadir görülen ve ölümcül bir hastalık olan 'doğu at ensefaliti' virüsü, hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 30'unun hayatını kaybetmesine yol açıyor. Massachusetts'in bazı bölgelerinde, sivrisineklerden insanlara bulaşan bu virüse karşı tedbirler alınmaya başlandı.

Massachusetts Sağlık Departmanı yetkilisi Robbie Goldstein, Boston'un batısındaki Worcester bölgesinde 80'li yaşlardaki bir kişide virüsün tespit edildiğini doğruladı. Bu yıl eyaletteki ilk vaka olan bu olay, yetkilileri harekete geçirdi.

İlk Kez Görülüyor

Bu yıl eyalette görülen ilk vaka olduğunu belirten Goldstein, virüsün yayılmasını önlemek için çeşitli tedbirler alacaklarını ve halkı bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Bir diğer eyalet yetkilisi Ashley Randle, hafta boyunca Plymouth ve Worcester bölgelerinde sivrisinek ilaçlaması yapılacağını duyurdu. Randle, bölge halkına sivrisinek ilaçları kullanmalarını, ciltlerini kapatan giysiler giymelerini ve açık hava etkinliklerini sivrisineklerin yoğun olduğu zaman dilimlerinden kaçınarak planlamalarını önerdi.

Yetkililer, eyaletteki 10 bölgenin "yüksek ya da kritik risk" altında olduğunu vurgularken, özellikle Plymouth bölgesinde yaşayanları, sivrisineklerin aktif olduğu akşam saatleri ve şafak vakti arasındaki açık hava etkinliklerini gözden geçirmeye çağırdı. Oxford bölgesinde ise akşam saatlerinde yapılması planlanan açık hava etkinlikleri tamamen yasaklandı.

Doğu at ensefaliti virüsü, enfekte sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşan ve nadir görülen, ancak son derece ölümcül bir hastalık olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, bu hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 30'u hayatını kaybederken, hastalığı atlatanlar ise kalıcı nörolojik sorunlar yaşayabiliyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ishal ve uyku sersemliği gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalığın henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

Önceki Haber Bölgede Gerilim Tırmanıyor: Rus İHA'sı Polonya Hava Sahasını İhlal Etti
Sonraki Haber Maymun Çiçeği Salgını Hızla Yayılıyor: Vaka ve Ölüm Sayıları Artıyor
Benzer Haberler