ABD tarihinin en büyük gizli bilgi ifşalarından birine imza atan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, İngiltere'de geçirdiği 1901 günlük tecritin ardından serbest bırakıldı. Yüksek güvenlikli hapishanedeki 2x3 metrelik hücresinde uzun süre tecrit altında kalan Assange, ABD ile yaptığı anlaşma sonrası tek bir suçlamayı kabul etti. Assange, 26 Haziran Çarşamba günü ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede hakim karşısına çıkacak.
İngiltere'den Ayrıldı
Irak ve Afganistan savaşlarına ilişkin gizli belgeleri yayımlayarak büyük ses getiren Assange, serbest bırakılmasına olanak tanıyan anlaşma sonrası İngiltere'den ayrıldığını duyurdu. Assange, ABD ile yaptığı anlaşma gereği, gizli ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek ve ifşa etmek suçlarını itiraf edecek.
Mahkeme Süreci ve Anlaşma Detayları
52 yaşındaki Assange, 26 Haziran'da Kuzey Mariana Adaları'ndaki mahkemede tek bir suçlamayı kabul edecek. 62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange, İngiltere'de geçirdiği süre göz önünde bulundurularak ABD'de cezaevine girmeyecek.
Tecrit Altındaki 1901 Gün
WikiLeaks'in X platformunda yaptığı paylaşımda, Assange'ın 2x3 metrelik hücresinde günün 23 saatini tecrit altında geçirdiği ve 24 Haziran sabahı serbest bırakıldığı bildirildi. Assange, Stanstead Havaalanı'ndan uçağa binerek İngiltere'den ayrıldı ve Avustralya'ya geri döndü. WikiLeaks'in paylaştığı videoda, kot pantolon ve mavi gömlek giymiş Assange'ın havaalanına götürüldüğü görülüyor.
Julian Assange Kimdir?
Gençlik yıllarında bilgisayar programcısı olarak tanınan Assange, 1995'te Avustralya'da bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla cezaya çarptırıldı, ancak bir daha yapmayacağına söz vererek hapse girmedi. 2006'da kurduğu WikiLeaks ile bugüne kadar on milyondan fazla gizli belge yayımladı. Belgeler arasında savaş, casusluk ve yolsuzlukla ilgili resmi raporlar bulunuyor.
ABD'nin En Büyük Gizli İfşası
2010'da ABD ordusuna ait helikopterden çekilen ve Irak'ta 18 sivilin öldürülüşünü gösteren video ile birlikte, Chelsea Manning'in sızdırdığı binlerce gizli belge de WikiLeaks'te yayımlandı. Bu belgeler, ABD ordusunun Afganistan savaşında yüzlerce sivili öldürdüğünü ancak bunların resmi raporlara girmediğini ortaya koydu. ABD Adalet Bakanlığı, bu sızıntıyı "tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri" olarak tanımladı.
Siyasi Bir Dava
ABD yetkilileri, bu bilgilerin yayımlanmasının birçok kişiyi tehlikeye attığını savunurken, Assange ise dosyaların ABD silahlı kuvvetlerinin ciddi ihlallerini ortaya çıkardığını ve davanın siyasi amaçlı olduğunu belirtti. Gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veritabanlarına sızmakla suçlanan Assange, 18 ayrı suçtan yargılandı.