İran Yeni Cumhurbaşkanını Seçiyor: Favori Aday Belli Oldu

İran Yeni Cumhurbaşkanını Seçiyor: Favori Aday Belli Oldu

İran'da Cumhurbaşkanlığı koltuğu için oy verme işlemi başladı. 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla sandıkta oy kullanacak. Seçimde dört aday yarışıyor ve anketlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan önde görünüyor.

Seçim Yarışı ve Adaylar

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, İran'da erken seçim kararı alındı. Seçimde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor. İlk turda seçilebilmek için adayların yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.

Hamaney'den Seçmenlere Çağrı

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, oyunu Tahran'da kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, vatandaşları oy vermeye çağırdı. Hamaney, "İslam Cumhuriyeti'nin devamlılığı, istikrarı ve itibarı, halkın katılımına bağlıdır" diyerek seçmenleri sandığa davet etti.

Seçim Merkezleri ve Katılım

88 milyon nüfuslu İran'da, 62 milyon seçmen, 59 binden fazla sandıkta oy kullanabilecek. Ayrıca, 95 ülkede kurulan seçim merkezlerinde yurtdışındaki İran vatandaşları da oy verebilecek.

Adaylar ve Çekilmeler

Seçimlerde altı aday yarışırken, muhafazakar adaylar Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, muhafazakar kanatta birliği sağlamak amacıyla adaylıktan çekildi.

Anketlerde Durum

İranlı Öğrenciler Anket Ajansı'nın (ISPA) 26 Haziran'da yaptığı kamuoyu yoklamasında, Pezeşkiyan yüzde 33,1 ile önde görünüyor. Celili yüzde 28,8 ile ikinci, Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü sırada. Pezeşkiyan, özellikle Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde yüksek oy alıyor.

Seçim Süreci

Adayların ilk turda yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Bu oranı yakalayan aday olmazsa, en fazla oyu alan iki aday 5 Temmuz'da yapılacak ikinci tura kalacak. İlk tur sonuçlarının gece yarısı, kesin sonuçların ise yarın açıklanması bekleniyor. İran'da cumhurbaşkanı dört yıl süreyle görev yapıyor ve en fazla iki dönem seçilebiliyor.

Önceki Haber Biden ve Trump Canlı Yayında Karşı Karşıya Geldi: Biden'ın Gafları Demokratları Şaşırttı
Sonraki Haber İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde İlk Sonuçlar Açıklandı: Önde Giden Aday Pezeşkiyan
Benzer Haberler