İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde İlk Sonuçlar Açıklandı: Önde Giden Aday Pezeşkiyan

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde İlk Sonuçlar Açıklandı: Önde Giden Aday Pezeşkiyan

İran'da 14'üncü Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy kullanma süreci sona erdi. 18 saat süren oy kullanma işlemi, yerel saatle 24.00'da tamamlandı ve oy sayma işlemi başladı. Kesin sonuçların bugün öğleden önce açıklanması bekleniyor.

Seçim Yarışı ve Adaylar

Seçimlerde dört aday yarışıyor: Reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakâr adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi. Muhafazakâr adaylar Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, seçime saatler kala adaylıktan çekildi.

İlk Tur İçin Yüzde 50+1 Şartı

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Eğer bu oranı yakalayan aday olmazsa, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

İlk Sonuçlar

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi'ne göre, şu ana kadar 12 milyon 58 bin 843 oy sayıldı. Pezeşkiyan 5 milyon 354 oyla yarışı önde götürürken, Celili 4 milyon 875 bin 269 oyla ikinci sırada yer alıyor. Kalibaf 1 milyon 620 bin 628 oyla üçüncü, Purmuhammedi ise 95 bin 172 oyla dördüncü sırada.

Seçim ve Anketler

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında, Pezeşkiyan yüzde 33,1 ile birinci, Celili yüzde 28,8 ile ikinci ve Kalibaf yüzde 19,1 ile üçüncü sıradaydı.

Reisi'nin Ölümü ve Seçim Süreci

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, Anayasayı Koruyucular Konseyi, 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran'da yapılmasına karar verdi.

Önceki Haber İran Yeni Cumhurbaşkanını Seçiyor: Favori Aday Belli Oldu
Sonraki Haber Türkiye-Suriye Normalleşmesi Başladı: Ebu Zendin Kapısı Ticaret İçin Açıldı
Benzer Haberler