Ehliyet Sınavlarında Yeni Düzenlemeler: Kurallara Uymayanlara 5 Yıl Men Cezası

Ehliyet Sınavlarında Yeni Düzenlemeler: Kurallara Uymayanlara 5 Yıl Men Cezası

Sürücü belgesi sınavlarında başkasının yerine sınava girenler veya başkasını kendi yerine sınava sokmaya çalışanlar için sınavlardan men edilme süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

Yeni Düzenlemeler Yürürlükte

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği iki farklı rotada yapılacak.

Ek Süre ve Engelli Kursiyerler İçin Düzenlemeler

Engelli kursiyerler, kendilerine uygun araçlarla eğitim alabilecekler. Ayrıca, resmi kurum ve kuruluşlardan kaynaklanan gecikmeler nedeniyle bir ay, inceleme raporundaki eksikliklerin giderilmesi için 20 gün ek süre verilecek. Kayıtlarda, yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı zorunlu olacak ve kursiyerin fotoğrafı çekilip sisteme yüklenecek. Böylece sahtecilik önlenecek ve mali kayıt dışılık azaltılacak.

Kurs Değiştirme ve Muafiyetler

Direksiyon eğitimi dersinin ilk 4 sınavında başarısız olanlar, başka bir kursa nakil olabilecek. Teorik sınavlarda başarılı olup kendi isteğiyle kaydını sildirenler ve direksiyon sınavlarında başarısız olanlar, 3 yıl içinde yeniden kursa kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

Uygulama Sınavı Süresi Uzatıldı

Sınavlar, artık 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak ve uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarılacak. Ayrıca, geri park uygulamasında tek hamlede başarılı olamayan kursiyerler, bir hamle daha yapma hakkına sahip olacaklar.

A1 Sınıfı Sertifika Düzenlemesi

"A1" sınıfı sertifika almak isteyenler, gerekli direksiyon eğitimi saatinin yarısı kadar eğitim alarak sınavda başarılı olmaları halinde sertifikalarını alabilecekler.

Sınavlarda Güvenlik ve Düzenlemeler

Sınav komisyonları ve görevlilere tehdit, hakaret veya zorlama yapanlar, sınava giremeyecekler. Direksiyon eğitimi dersi sınavında, bir günde 12 yerine 10 kursiyerin sınavı yapılacak. İlçede yeterli sayıda komisyon üyesi bulunmaması durumunda, başka ilçelerden görevlendirme yapılacak.

Sınav Güzergahları ve İşaretlemeler

Sınav komisyonları, sınavdan bir gün önce güzergahı kontrol edecek. Eğitim ve sınavlarda otomobil sınıfı için dar alanda geri dönüş ve tali yolda araç kullanma, motosiklet grubu için dar alanda dönüş uygulamaları yapılacak.

Eğitim Değişiklikleri ve Uyum Süreci

Direksiyon eğitimi dersi sınavı komisyon üyeleri ve direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacıyla en geç 2 yıl içinde hizmet içi eğitim alacak. Değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 

Önceki Haber Türksat 6A Uzaya Gönderildi! İlk Sinyal Başarıyla Alındı
Sonraki Haber Sokak Hayvanlarıyla İlgili Yeni Düzenleme: Uyutma Kapsamı Daraltıldı, Ceza Yolda
Benzer Haberler