Sokak Hayvanlarıyla İlgili Yeni Düzenleme: Uyutma Kapsamı Daraltıldı, Ceza Yolda

Sokak Hayvanlarıyla İlgili Yeni Düzenleme: Uyutma Kapsamı Daraltıldı, Ceza Yolda

AK Parti, sokak köpekleriyle ilgili yeni kanun teklifini hazırladı. Meclis grubuna sunulan teklifte önemli değişiklikler yer alıyor. Artık uyutma kararı belediyelerde kurulacak bir kurul tarafından verilecek. Ayrıca, sokak köpeği toplamayan belediye başkanlarına 3 yıl hapis cezası ve köpeği sokağa terk edenlere 60 bin lira para cezası geliyor.

Uyutma Maddesi Yeniden Düzenlendi

Daha önceki taslakta yer alan uyutma maddesi daraltıldı. Barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması kararı yerel yönetimlere bırakıldı. Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı veya saldırgan köpekler barınaklara alınacak ve uyutulup uyutulmayacaklarına veteriner hekimlerden oluşan bir kurul karar verecek.

Yerel Yönetimlere Sorumluluk

Toplanan köpekler, kısırlaştırılıp aşılanacak ancak yeniden sokağa salınmayacak. Bakımları barınaklarda yapılacak. Yerel yönetimlere bu düzenlemeleri yapmaları için iki yıl süre verilecek. Bu sürede barınaklarını yapmayan ve sokak köpeklerini toplamayan yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Aynı suçu tekrar eden başkanlar, seçilme yeterliliğini kaybedecek.

Para Cezaları ve Bütçe Ayırma Zorunluluğu

Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgelere bırakanlara para cezaları artırılacak. Belediyeler, barınak ve bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacaklar. Bu pay başka harcamalar için kullanılamayacak. Denetimlerde, bu payı başka amaçlar için kullanan belediye başkanlarına ceza verilecek.

Evcil Hayvanını Sokağa Atana Ceza

Evcil hayvanını sokağa atan veya yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek. Bu kişiler bir daha hayvan sahiplenemeyecek.

Yeni Uygulama

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Şu anda sokaktan alınan hayvanlar, kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra yeniden sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifte bu uygulama sona erdiriliyor. Hayvanlar barınaklarda bakılacak. Rehabilite edilemeyen, saldırgan, hastalıklı veya kuduz riski taşıyan hayvanlara uyutma uygulanacak. Belediyeler, barınaklar ve başıboş hayvanların rehabilitasyonu için bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Sorumlu olan herkes cezalandırılacak."

Önceki Haber Ehliyet Sınavlarında Yeni Düzenlemeler: Kurallara Uymayanlara 5 Yıl Men Cezası
Sonraki Haber ESKİ CEZAEVLERİNİ UNUTTULAR
Benzer Haberler