Tsunami tehdidine karşı uyarı haritası hazırlandı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL), İstanbul ve Marmara kıyılarını kapsayan bir tsunami risk haritası geliştirdi. Haritada, olası bir Marmara depremi sonrası yaşanabilecek tsunami dalgalarının vurabileceği taşkın alanları net olarak işaretlendi.
En riskli kıyılar belirlendi
CBS-UZAL Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, hazırladıkları haritanın 5, 10 ve 20 metrelik su taşkınlarının etkileyebileceği kıyı alanlarını kapsadığını belirtti. Özçelik, “Bu haritalar sayesinde afet öncesi alınacak tedbirler ve afet sonrası müdahaleler daha etkin hale getirilebilir” dedi.
Haliç ve Boğaz çevresinde etkiler daha sınırlı
Özçelik, özellikle düşük eğimli kıyıların tsunami dalgalarından daha fazla etkilenebileceğini vurgularken, Marmara iç koyları, Haliç ve Boğaz çevresinde etkilerin daha sınırlı kalacağını öngördüklerini söyledi.
Japonya’dan teknoloji desteği: ALOS modeli kullanıldı
Hazırlanan haritalarda Japonya Uzay ve Havacılık Dairesi (JAXA) tarafından geliştirilen İleri Yer Gözlem Uydusu (ALOS) verilerinden yararlanıldı. Bu sayede şehirleşmenin etkisiyle değişen yüzeyler de analiz edilerek daha doğru tahminler yapılabildi.
Vatandaşlara da rehber olacak
“Hazırlanan haritalar sadece kurumlara değil, bireylere de yol gösterici olacak” diyen Doç. Dr. Özçelik, vatandaşların bu risk zonlarına göre kendi tedbirlerini almasının önemine dikkat çekti.