İsrail Medyasından Türkiye-İsrail Çatışması İddiası: Tarih Verildi

İsrail Medyasından Türkiye-İsrail Çatışması İddiası: Tarih Verildi

İsrail medyasında yer alan bir analizde, teorik olarak ilk kez 2009’da gündeme getirilen ve 2040 yılına kadar gerçekleşmesi öngörülen Türkiye-İsrail çatışmasının, mevcut gelişmeler ışığında 2030 yılında veya daha önce patlak verebileceği öne sürüldü.

NETANYAHU’DAN TARTIŞMALI ZİYARET

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Suriye’nin en yüksek noktası olan Hermon Dağı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Netanyahu, burada yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun işgalinin "İsrail’in güvenliğini sağlayacak bir düzenleme bulunana kadar" devam edeceğini belirtti. Görevdeki bir İsrail başbakanının ilk kez Suriye topraklarına girmesi, uluslararası medyada geniş yankı uyandırdı. Uzmanlar bu adımın bölgedeki istikrarsızlığı daha da artıracağı konusunda uyarılarda bulundu.

2020 TARİHLİ ÇATIŞMA ÖNGÖRÜSÜ HATIRLATILDI

Gelişmelerin ardından, İsrail merkezli Israel Radar haber sitesi, sosyal medya hesabında 2020 yılında yayımladığı "Orta Doğu Tahminleri: 2030’a Kadar İsrail-Türkiye Çatışması mı?" başlıklı yazısını yeniden gündeme getirdi. Site, "İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?" ifadeleriyle dikkat çekti.

TÜRKİYE’Yİ "GERÇEK TEHDİT" OLARAK GÖRÜYORLAR

Israel Radar, 2020 yılındaki analizinde, İsrail ordusunun ilk kez Türkiye’yi bir "tehdit" olarak tanımladığını ve Mossad Şefi Yossi Cohen’in Türkiye’yi "İsrail’in karşılaştığı gerçek tehdit" olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

BÖLGESEL GERİLİM VE TÜRKİYE’NİN HAMLELERİ

Analizde, Türkiye’nin son 20 yılda gerçekleştirdiği operasyonlarla, İran, Rusya, ABD ve İsrail eksenli terör koridorlarını yıktığı ve Filistin davasına verdiği desteğin İsrail’in stratejik planlarını alt üst ettiği belirtildi. Israel Radar, bu gelişmelerin teorik olarak 2040’ta gerçekleşmesi beklenen bir Türkiye-İsrail çatışmasını daha erken bir tarihe çekebileceği iddiasında bulundu.

TÜRK DONANMASI VE AKDENİZ’DEKİ GERİLİM

Türkiye’nin, 2019 yılında Libya ile imzaladığı "Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması" ve Mısır ile son dönemde yaşanan olumlu ilişkiler, İsrail’in bölgedeki stratejilerini olumsuz etkiledi. Bu gelişmeler, İsrail’in ana aktör olduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed) ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru gibi planları sekteye uğrattı. Türkiye’nin güçlü donanması ve bölgedeki aktif rolü, İsrail için büyük bir stratejik tehdit olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası alanda dikkat çeken bu iddialar, iki ülke arasındaki mevcut gerilimin gelecekteki olası sonuçlarına dair önemli tartışmaları da beraberinde getirdi.

Önceki Haber HTŞ Lideri Colani: "Yeni Suriye'nin İnşasında Türkiye'nin Önemli Öncelikleri Var"
Sonraki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire’de Sisi Tarafından Karşılandı
Benzer Haberler