Emniyet Genel Müdürlüğü'nden "Jammer" kullanımıyla ilgili uyarı: Belediye başkanlarının kullanması suç

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden

Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki heyetin bir otele giriş anına ait güvenlik kamerası görüntülerinde, dikkat çeken valizler gündem yaratmıştı. CHP'li yetkililer, bu valizlerin frekans kesici cihazlar yani jammer olduğunu belirtmişti. Tartışmaların büyümesi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, jammer kullanımının belediyeler açısından yasalara aykırı olduğu vurgulandı.

Jammer Tartışmalarına Resmi Yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında yayımlanan görüntülerin ardından başlayan jammer polemiği hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Kurum, frekans kesicilerin hangi şartlarda ve kimler tarafından kullanılabileceğine dair detaylı bilgi paylaştı.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"27.04.2025 tarihinde bazı basın yayın kuruluşlarına yansıyan frekans kesicilerin (jammer) kullanım usulleri ve cezai yaptırımları ile ilgili aşağıda belirtilen açıklamaların yapılması uygun görülmüştür. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 2. Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kuruluş kanunları ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev sahaları ile ilgili konularda olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kamu düzeni ve milli güvenliği sağlamaya yönelik anayasa ve yasalardan aldıkları yetkilerden dolayı frekans kesici (jammer) kullanabilir."

Belediye Başkanlarına Jammer Kullanımı Yasağı

Emniyet Genel Müdürlüğü, açıklamasında belediye başkanları ve belediyelerin jammer kullanma yetkisine sahip olmadığının altını çizdi. Açıklamada şöyle devam edildi:

"Bu bağlamda; belediye başkanları ve belediyeler, 5809 sayılı Kanun kapsamında frekans kesici (jammer) kullanabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar arasında sayılmamaktadır. Ayrıca yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesi, Türk Ceza Kanununun 124. Maddesi hükümlerince suç olarak tanımlanmıştır."

Emniyet: Jammer Eğitimi de Verilmedi

Emniyet Genel Müdürlüğü, kamuoyunda gündeme gelen bir diğer iddiayı da yalanladı. Koruma görevlilerine jammer kullanımına yönelik bir eğitim verilmediği belirtildi:

“Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğümüzün herhangi bir birimi tarafından koruma görevlilerine yönelik frekans kesicilerle (jammer) ile ilgili verdiği bir eğitim bulunmamaktadır.”

Önceki Haber İSKİ genel müdürü Şafak Başa'nın ifadesi ortaya çıktı
Sonraki Haber Seçil Erzan Davasında Kritik İfade: Fatih Terim'in Şoförü Mahkemede Konuştu
Benzer Haberler