Yenilenmiş Ürünlerin Satışına Yönelik Yeni Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

Yenilenmiş Ürünlerin Satışına Yönelik Yeni Düzenlemeler Yürürlüğe Girdi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu düzenlemenin amacı, ikinci el cep telefonu piyasasında kayıtdışılığı ve güvensizliği ortadan kaldırmak, kullanım ömrü bitmemiş teknolojik ürünleri yeniden ekonomiye kazandırmak, israfı ve çevreye verilen zararı azaltmak, ithalatı düşürmek ve tüketicilerin daha uygun fiyatlarla güvenli bir şekilde ikinci el ürün almalarını sağlamak olarak ifade edildi.

Açıklamada, 2021 yılında yapılan düzenlemelerle yenilenerek satılabilecek ürünlerin kapsamının genişletildiği, cep telefonları ve tabletlerin yanı sıra akıllı saatler, bilgisayarlar, oyun konsolları ve modemlerin de bu kapsama alındığına dikkat çekildi.

Açıklamada, piyasa şartları ve teknolojik gelişmelerin, artan çevre duyarlılığının ve tüketicilerin geri bildirimlerinin bu alanda bazı güncellemeleri de gerekli kıldığı vurgulandı. Bu düzenleme ile yenilenmiş ürünlerin belirlenen standartlara uygun olarak yaygınlaşmasının hedeflendiği ifade edildi. Yenileme merkezlerine, şubeleri dışında yenileme yetkisi verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapma imkanı tanındığı, böylece yenileme hizmeti sunan yerlerin sayısının artırılmasının amaçlandığı da açıklandı. Ayrıca, yenileme yetkisinin suistimaline karşı koruyucu tedbirler getirildiği ve yetki devrinin kesin olarak yasaklandığı belirtildi.

Düzenleme, hukuki aykırılıklara karşı adil ve orantılı yaptırımlar öngörmekte olup, ihlaller durumunda belge iptali ve belgenin 6 aya kadar askıya alınması gibi cezalar getiriliyor. Bu düzenlemelerin sektörün ve tüketicilerin yararına olacağı belirtildi.

Son olarak, kullanılmış ürünlerin kayıt altına alınmasına yönelik adımlar atılacağı, elektronik kimlik bilgisi bulunan ürünlerin Bakanlık tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilmesinin zorunlu hale getirileceği ve bu uygulamanın üç aylık geçiş süreci sonrasında başlayacağı ifade edilmişti. Tüketicilerin korunması için alınan tedbirlerin etkinliği korunurken, sektörde büyüme teşvik ediliyor. Ayrıca, yenileme yetkisi verilen şubeler ve ticari işletmeler ile yenileme merkezi arasında tüketicilerin haklarını aramalarını kolaylaştıracak bir sorumluluk ilişkisi kuruldu.

Önceki Haber Merkez Bankası Faizi Yüzde 50'de Sabit Tuttu, Sıkı Para Politikası Devam Edecek
Sonraki Haber Çalışma Saatleri Değişiyor! 4 Yeni Model Erdoğan'ın Gündeminde
Benzer Haberler