Servis Ücretlerinden Bıkan Aileler 'Paylaşımlı Taşıma' Sistemi Başlattı

Servis Ücretlerinden Bıkan Aileler 'Paylaşımlı Taşıma' Sistemi Başlattı

Yüksek servis ücretlerinden bunalan öğrenci velileri, çözümü dayanışmada buldu. Veliler, kendi aralarında "paylaşımlı taşıma" sistemini hayata geçirerek çocuklarını dönüşümlü olarak okula götürmeye başladı. Bu sistem, ailelere yüzde 80'e varan tasarruf sağlıyor.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, servis ücretlerinin fahiş seviyelere çıkması velileri harekete geçirdi. Mahallelerindeki diğer ailelerle güç birliği yapan veliler, çocuklarını dönüşümlü olarak okula taşıyarak maliyetleri önemli ölçüde düşürüyor.

Hem Tasarruf Hem Güvenlik Sağlanıyor

Veliler, WhatsApp grupları üzerinden organize olup sırayla çocukları okula götürüp getiriyor. Bu sistem, sadece maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda çocukların güvenliğini de sağlıyor. Aileler, iş ve yaşam planlarını bu yeni düzene göre uyarlayarak dayanışmanın keyfini çıkarıyor.

Yüzde 80'e Varan Tasarruf Mümkün

Yüksek servis maliyetlerinden kaçınmak isteyen birçok aile, çocuklarını sabahları kendi araçlarıyla okula bırakmayı tercih ediyor. Veliler, bu yöntemle servis ücretlerinden yüzde 80’e varan tasarruf sağlıyor. Hatta bazı anneler, ehliyet alarak evde duran araçlarını çocukları ve komşularının çocukları için kullanmaya başladı.

Korsan Servislere Yönelim Arttı

Fahiş servis ücretleri, velileri korsan taşımacılığa yöneltti. İstanbul’da yaklaşık 5 bin korsan servis bulunduğu bilinirken, uzmanlar korsan taşımacılığın güvenlik risklerine dikkat çekiyor. Veliler, çocuklarını tanımadıkları kişilere emanet etmenin riskleri konusunda uyarılıyor.

Taksi Servisten Daha Ucuz

Okul servisleri yüzde 100'ün üzerinde zam yaparak, kısa mesafeler için bile yüksek ücretler talep ediyor. Velilerden, 23 bin TL'lik servis ücreti yerine 80 bin TL talep ediliyor. 3.8 km uzaklıktaki bir mesafe için yıllık 60 bin TL istenirken, bu ücret günlük 333 TL’ye denk geliyor. Aynı mesafeyi her gün taksiyle giden bir öğrenci ise günlük ortalama 200-220 TL ödüyor.

Hukuki Yollarla Yüksek Ücretler Geri Alınabilir

Hukukçular, fahiş servis ücretleri karşısında velilere hukuki yollara başvurmalarını tavsiye ediyor. UKOME tarafından belirlenen ücretin tavan sınır olduğunu hatırlatan hukukçular, bu sınırın üzerinde talep edilen ücretlerin iadesi için velilerin hukuki itiraz hakları olduğunu belirtiyor. UKOME'ye şikayette bulunup, servis işletmesine yazılı olarak itiraz edildiğinde fazla ödenen ücretlerin geri alınması mümkün.

Önceki Haber Bakan Şimşek’ten Ağustos Ayı Enflasyon Verilerine İlk Yorum
Sonraki Haber Alışverişlerde Yeni Dönem Başlıyor: 7 Bin TL Üzeri Ödemelerde Kredi Kartı Zorunluluğu Geliyor İddiası
Benzer Haberler