MEB’in Gündeminde Yabancı Okullar: Krizin Detayları Neler?

MEB’in Gündeminde Yabancı Okullar: Krizin Detayları Neler?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, altı ilin valiliğine "Türk Okulları" başlıklı bir yazı gönderdi. Bu yazıda, Türkçe isim kullanılmayan kurum adlarının mevzuata uygun hale getirilmesi istendi. Peki, bu yabancı okul krizi nasıl ortaya çıktı? Mevzuata uymayan okul isimleri hangileri?

MEB, Türkçe isim kullanılmayan kurumları tespit ederek, valiliklere bu kurum adlarının mevzuata aykırı olduğunu ve yeni isim önerileri getirilmesi gerektiğini bildirdi. Açıklamada, Milli Eğitim Kanunu'na göre Türk milli eğitiminin amaçlarına uygun ve belli bir anlam taşıyan Türkçe adların kullanılması gerektiği vurgulandı. Azınlık okulları, yabancı ve milletlerarası okullar ile yalnızca yabancı dil eğitimi veren kurslara ise yabancı isim verilebileceği belirtildi. Gazeteci Abbas Güçlü, geçtiğimiz ay Milliyet gazetesindeki köşesinde bu krizin perde arkasına değinmişti. Güçlü'ye göre, yabancı ülkelerdeki Türk okullarında dini eğitime izin verilmemesine karşılık olarak Türkiye’de de benzeri bir kısıtlama uygulanmak istenmiş olabilir.

Öte yandan, Türkçe isim sorunu nedeniyle Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının anaokulu ve ilkokul birinci sınıflarına 1 Ocak 2024'ten itibaren yeni Türk öğrenci kaydı alınmayacağı açıklandı. Aynı şekilde, ara sınıflara da yeni nakil öğrenci kabul edilmeyecek. Mevzuata uymadığı belirtilen yabancı isimli okulların sayısının altı ilde 30 olduğu belirtilse de, bu okulların tam listesi resmi olarak açıklanmadı. Ancak, mevzuata uymayan bazı okul isimleri arasında şunlar öne çıkıyor:

- Alman Lisesi

- Charles de Gaulle Fransız Lisesi (Ankara)

- Avusturya Lisesi

- Galileo Galilei İtalyan Lisesi

- Merzifon Amerikan Koleji

- Robert Lisesi

- Saint Benoît Fransız Lisesi

- Üsküdar Amerikan Lisesi

- British International School Istanbul (BISI)

- İstanbul İtalyan Lisesi

Bu okulların isimlerinde "International", "American", "British" gibi kelimeler veya tarihi kişilikler ve yer isimleri yer alıyor. MEB’in aldığı bu karar, önümüzdeki günlerde daha fazla tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Önceki Haber KPSS Sonuçları Açıklandı
Sonraki Haber 8 Yaşındaki Narin Her Yerde Aranıyor: "Şikayetçi Değiliz, Yeter ki Kızımızı Geri Getirsinler"
Benzer Haberler