Macron Kararını Verdi: Fransa'nın Yeni Başbakanı Michel Barnier

Macron Kararını Verdi: Fransa'nın Yeni Başbakanı Michel Barnier

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimlerin ardından haftalarca süren görüşmelerden sonra Avrupa Birliği’nin eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier’i yeni başbakan olarak atadı.

Tecrübeli Muhafazakâr Siyasetçi Başbakan Oldu

73 yaşındaki Michel Barnier, 2016-2021 yılları arasında AB'nin İngiltere ile Brexit müzakerelerini yürüttü. Barnier, daha önce çeşitli Fransız hükümetlerinde görev yapmış ve AB Komiserliği yapmış deneyimli bir siyasetçidir.

Macron, haftalarca farklı başbakan adayları değerlendirdi, ancak hiçbiri istikrarlı bir hükümet kurmak için yeterli desteği bulamadı. Barnier’in de reformları meclisten geçirmesi garanti olmasa da, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN), belirli şartlar altında Barnier’i destekleyebileceğini açıkladı. Fransa Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı başbakanı seçme yetkisine sahip ancak geleneksel olarak başbakan, en fazla oy alan parti veya ittifaktan belirleniyor. Macron, sol ittifakın ortak adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmişti.

Erken Seçimlerin Ardından Ne Olmuştu?

Macron, 9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın kazanmasının ardından Ulusal Meclisi feshederek erken seçim kararı almıştı. Seçimlerde hiçbir parti veya ittifak meclis çoğunluğunu sağlayamadı ve Fransa tarihinin en bölünmüş meclis yapısı ortaya çıktı.

2024 Paris Olimpiyatları nedeniyle yeni bir başbakan atamayı erteleyen Macron, Gabriel Attal hükümetinin bir süre daha görevde kalmasını istemişti. Müzakerelere 23 Ağustos’ta yeniden başlayan Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmiş ve görüşmeleri sürdürmüştü. Yeni mecliste en büyük grup, 193 milletvekili ile NFP ve müttefikleri olurken, Macron’un koalisyonu 166, aşırı sağcı RN ve ortakları ise 142 milletvekili çıkardı.

Önceki Haber Afganistan ve Pakistan Sınırında Çatışma Yaşandı: Ağır Silahlar Kullanılıyor
Sonraki Haber Ürdün'den İsrail'e Sert Uyarı: Filistinlilerin Zorunlu Göçü Savaş İlanı Sayılacak
Benzer Haberler