Fransa'da Seçimlerin 2. Turunda Sürpriz Sonuçlar: Aşırı Sağ Hezimete Uğradı

Fransa'da Seçimlerin 2. Turunda Sürpriz Sonuçlar: Aşırı Sağ Hezimete Uğradı

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turunda sandık başına gidildi ve beklenmedik sonuçlar ortaya çıktı. Sandık çıkış anketlerine göre solun birleştiği Yeni Halk Cephesi (NFP) birinci oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğindeki ittifak ikinci sırada yer alırken, ilk turun galibi aşırı sağ üçüncü sıraya geriledi. Başbakan Gabriel Attal da istifasını Cumhurbaşkanı Macron'a sunacağını açıkladı.

İttifaklar İşe Yaradı

Fransa'da oy verme işlemi sabah 08.00'de başladı ve büyük şehirlerde 20.00'de sona erdi. Sandık çıkış anketlerine göre, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ve Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı, aşırı sağa karşı işbirliği yaparak olumlu sonuç aldı.

Sol İttifak Zirvede

Seçimde Yeni Halk Cephesi ittifakı birinci olurken, Macron'un ittifakı ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağcı ittifak ise bu turda üçüncü sıraya geriledi.

Milletvekili Dağılımı

Elabe anket şirketine göre, Yeni Halk Cephesi 175-205, Macron ittifakı 150-175, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 115-150 milletvekili çıkarabilir. İpsos-Talan anketine göre ise Yeni Halk Cephesi 172-192, Macron ittifakı 150-170, RN ve müttefikleri ise 132-152 milletvekili çıkarabilir. Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi ise 57-67 milletvekili çıkarabilir.

Salt Çoğunluk Yok

Seçime katılan hiçbir parti veya ittifak, Mecliste salt çoğunluğu elde edemedi. Katılım oranı ise rekor seviyede artış gösterdi ve 59,71 olarak kaydedildi.

Başbakan Attal İstifasını Sunacak

Başbakan Gabriel Attal, sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından yarın Cumhurbaşkanı Macron'a istifasını sunacağını açıkladı. Attal, yeni bir hükümet kurulana kadar görevine devam edecek.

Güvenlik Önlemleri

Fransa genelinde 30 bin güvenlik görevlisi, 2. tur için görevlendirildi. Paris dahil birçok kentte aşırı sağa karşı gösteriler düzenlenecek.

Fransa'nın Erken Seçime Gidişi

Fransa'da aşırı sağcı RN'nin son seçimlerdeki başarısının ardından Macron, Meclisi feshederek erken seçime gitme kararı almıştı. Bu seçimlerde sol partiler Yeni Halk Cephesi İttifakı altında birleşerek tek aday çıkardı. Aşırı sağcı RN ise Cumhuriyetçiler (LR) Partisi ile ittifak yaptı. İlk turda aşırı sağcı ittifak birinci olmuştu.

Önceki Haber İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Türk Asıllı Pezeşkiyan Oldu
Sonraki Haber Rusya, Ukrayna'yı Suçladı: Saldırıyı Biz Değil, Kendileri Düzenledi
Benzer Haberler