Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftası Programı'nda gençlerle bir araya gelerek sigara bağımlılığına karşı önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Birleşik Krallık'ta yürürlüğe giren ve 2009 yılı sonrasında doğan kişilerin sigara ve elektronik sigaraya ulaşmasının yasaklandığı yasayı Türkiye'de de uygulamaya alabileceklerini belirtti.
Gençler ve Sporcularla Buluşma
Vahdettin Köşkü'nde düzenlenen programda, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden İstanbul'a gelen gençler ve sporcularla buluşan Erdoğan, sigara bağımlılığıyla mücadele konusunda yeni düzenlemelerin sinyallerini verdi.
Yeni Düzenlemeler Yolda
Türkiye'de her yıl 85 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Erdoğan, sigaraya karşı yeni bir düzenlemenin gündemde olduğunu belirtti. 15 yaşındaki İngiliz genç Edward Smith, Birleşik Krallık'ta yürürlüğe giren ve 2009 yılı sonrasında doğan kişilerin sigara ve elektronik sigaraya ulaşmasının yasaklandığı yasayı anlattı. Smith, bu yasanın tütün temelli hastalıkları azaltabileceğine inandığını ifade etti.
Birleşik Krallık ile İrtibat
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne zaman böyle bir yasal çalışmayı yaptıklarını öğrenebilirsek; gerekirse Birleşik Krallık ile irtibat kurarız," dedi. Konuyla ilgili olarak Müşerref Pervin Tuba Durgut ise, "Bu yasayı adapte ederiz inşallah efendim. 2009'dan sonra doğan çocuklar artık sigarayı ya da herhangi bir tütün ürününü alamayacak, çocukları korumak adına çok güzel bir kanun. Biz bu konuyu çalışalım, Sayın Cumhurbaşkanım," dedi. Erdoğan ise, "Çalışalım," şeklinde yanıt verdi.
Nargile ile Mücadele
Nargile kullanımına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nargile, çok popüler ve aldatıcı bir hale geldi. Meyveli nargile diyerek gençlerimizi zehirliyorlar. Bu konuda da birçok yerde yasağı getirdik. Özellikle kıraathanelerde nargile içmeyi yaygın hale getiriyorlar fakat bizim mücadelemiz devam ediyor ve daha olumlu neticeler alacağımıza inanıyorum," dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamaları, Türkiye'de sigara bağımlılığına karşı daha sert önlemlerin alınabileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.