Ege Denizi'nde 28 Ocak’tan bu yana 400’den fazla deprem meydana geldi. En büyüğü 4.8 olan bu sarsıntılar, özellikle Santorini Adası yakınlarında 5 ila 25 kilometre derinlikte gerçekleşiyor. Uzmanlar, bölgede aktif olan Helenik-Girit yitim kuşağı fay hattının kırılması halinde Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarında büyük bir felaket yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Ege’de Artan Sismik Aktivite Korkutuyor
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi açıklarında meydana gelen deprem sayısının 400’ün üzerine çıktığını duyurdu. Yetkililer, vatandaşların sosyal medyada yayılan asılsız bilgilere itibar etmemesi ve resmi kaynaklardan yapılan açıklamaları takip etmesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle Santorini Adası'na yakın bölgede artan sismik hareketlilik, uzmanlar tarafından dikkatle izleniyor. Depremlerin büyük kısmının 5 ila 25 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtilirken, Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede gerçekleştiği bildirildi.
Volkanik Aktivite Riski Gündemde
Uzmanlar, 2011-2012 yıllarında aynı bölgede benzer bir sismik aktivite yaşandığını ancak o dönemde herhangi bir volkanik patlamanın gerçekleşmediğini hatırlattı. AFAD ve ilgili bilim insanları, mevcut durumu hem deprem hem de olası volkanik hareketlilik, tsunami gibi farklı açılardan değerlendiriyor. Yetkililer, sosyal medyada yayılan dezenformasyon içeriklerine karşı uyarıda bulunarak, doğru bilgi için resmi açıklamaların takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Uzmanlardan Kritik Uyarılar
Depremlerin ardından gözler, uzmanların değerlendirmelerine çevrildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Helenik-Girit fay hattına dikkat çekerek, bu fayın kırılması durumunda büyük bir felaket yaşanabileceğini ifade etti. Öztürk, bölgedeki gerilimin düşük açılı normal faylar nedeniyle arttığını ve bunun volkanik aktiviteyi de tetikleyebileceğini belirtti.
Öztürk, "Helenik-Girit yitim kuşağı fayı geçmişte kırıldı, yine kırılabilir. Eğer bu gerçekleşirse, Ege Denizi ve Akdeniz kıyıları büyük bir yıkımla karşı karşıya kalabilir. Santorini’de geçmişte yaşanan büyük patlamalar göz önüne alındığında, volkanik bir hareketlilik ihtimali de göz ardı edilmemelidir" dedi.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise bölgedeki tektonik hareketliliğin Afrika levhasının kuzeye doğru ilerlemesi nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini vurguladı. Eyidoğan, "Girit Adası’nın kuzeyinde meydana gelen depremler, bölgede doğu-batı doğrultusunda uzanan volkanik kuşaklarla bağlantılı olabilir. Ege Denizi'nde yer kabuğunun genişlediğini görüyoruz ve bu, normal faylanma mekanizması ile ilişkilendirilebilir" ifadelerini kullandı.
Santorini Adası Tedirginlik İçinde
Yunanistan’ın volkanik adalarından biri olan Santorini’de, son günlerde artan sismik hareketlilik nedeniyle tedirginlik yaşanıyor. Yetkililer, bölgedeki depremlerin yanardağla doğrudan ilişkili olmadığını açıklasa da olası bir volkanik aktivite ihtimali üzerinde duruluyor.
Yunanistan’da Acil Önlemler Alınıyor
Ege Denizi’nde art arda meydana gelen depremler nedeniyle Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis acil bir toplantı düzenledi. Alınan kararlar kapsamında dört adada okullar tatil edildi ve kamu etkinlikleri iptal edildi.
Yetkililer, vatandaşları deprem riski nedeniyle dikkatli olmaya çağırarak şu uyarılarda bulundu:
- Kapalı alanlarda büyük etkinliklerden kaçının.
- Hasarlı veya terk edilmiş binalara yaklaşmayın.
- Liman bölgelerinden uzak durun.
- Tehlike oluşturabilecek unsurları ortadan kaldırın ve yüzme havuzlarını boşaltın.
- Güvenli güzergahları tercih edin, heyelan riski olan bölgelerden kaçının.
- Büyük bir sarsıntı durumunda kıyı bölgelerinden derhal uzaklaşın.
Bölgedeki sismik hareketlilik yakından takip edilirken, uzmanlar depremlerin volkanik aktivitelerle bağlantısını araştırmaya devam ediyor.