Dünya Yeni Bir Tehditle Karşı Karşıya: Maymun Çiçeği Virüsünden Korunmanın Yolu

Dünya Yeni Bir Tehditle Karşı Karşıya: Maymun Çiçeği Virüsünden Korunmanın Yolu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Uzmanlar, virüsün Avrupa'da da görülmeye başladığını ve Covid-19'dan daha ölümcül olabileceğini belirtiyor. Virüsten korunmanın en etkili yolu ise çiçek aşısı yaptırmak.

DSÖ'nün bu duyurusu, dünyayı yeni bir salgın tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Afrika'da 524 kişinin ölümüne neden olan maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da da ilk kez İsveç'te görüldü. Uzmanlar, virüsün belirtilerinin kaşıntı ve kabarcıklar olduğunu ve su çiçeği ya da sivrisinek ısırıklarıyla karıştırılabileceğini söylüyor.

1980 öncesinde doğanlar ve çiçek aşısı yaptıranlar, virüse karşı daha dayanıklı. Türkiye'de ise şu an için bir alarm durumu bulunmamakla birlikte, uzmanlar gerekli önlemleri almanın önemine dikkat çekiyor. Maymun çiçeği virüsü, cilt teması, solunum damlacıkları ve hasta kişilerin eşyalarına temas yoluyla bulaşabiliyor.

Virüsün belirtileri arasında ateş, vücutta kabarcıklar, halsizlik, baş ve sırt ağrısı, öksürük ve üşüme yer alıyor. Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en basit yolu çiçek aşısı olmak ve tanımadığınız kişilerle cilt temasından kaçınmaktır. Kişisel hijyeninize dikkat ederek ve hasta olabileceğinden şüphelendiğiniz kişilerle teması sınırlayarak virüsten korunabilirsiniz.

Önceki Haber Abbas'ın Konuşmasında Dikkat Çeken Anlar: Erdoğan Ayakta Alkışladı
Sonraki Haber TBMM'deki Yumruklu Kavga Dünya Basınında Geniş Yankı Buldu: Kadın Vekilin Kanı Kürsüye Sıçradı
Benzer Haberler