Bolivya'da Darbe Girişimi: Askerler Hükümet Sarayını Kuşattı

Bolivya'da Darbe Girişimi: Askerler Hükümet Sarayını Kuşattı

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Askerler, başkent La Paz'daki hükümet sarayını ağır silahlar ve zırhlı araçlarla kuşattı. Devlet Başkanı Lucho Arce, durumu kınayarak demokrasiye saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Başkentte Hükümet Sarayı Kuşatıldı

Bolivya'da bir grup asker, başkent La Paz'da hükümet sarayını kuşatarak darbe girişiminde bulundu. Ağır silahlı askerler ve zırhlı araçlar, devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo'ya konuşlandı. Devlet Başkanı Lucho Arce, "Bolivya Ordusu'nun bazı birimleri tarafından gerçekleştirilen düzensiz seferberliği kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir" dedi.

Eski Başkan Morales'ten Tepki

Kasım 2019'da ABD destekli bir darbe sonucunda ülkeyi terk etmek zorunda kalan eski devlet başkanı Evo Morales, sosyal medya üzerinden askeri hareketliliği eleştirerek "Darbe yapılıyor" dedi. Morales, askerlerin Murillo Meydanı'na keskin nişancılar yerleştirdiğini ve bunun darbe girişiminin bir işareti olduğunu belirtti.

Yerel Basından Detaylar

Yerel basında yer alan haberlere göre, tank ve kapüşonlu askerler başkent Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve bölgeyi kordon altına aldı. Askeri birliklerin Genelkurmay Başkanlığı civarında konuşlandığı belirtilirken, Bolivya ordusunun üst düzey komutanlarının hükümeti tehdit ettiği öne sürüldü. General Juan Jose Zuniga, "Yeni bir bakanlar kabinesi kurulacak, elbette bazı şeyler değişecek, ancak ülkemiz artık böyle devam edemez" açıklamasında bulundu.

Yeni Komutandan Emir

Bolivya ordusunun yeni atanan Komutanı Jose Wilson Sanchez ise, "Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum" diyerek askerlere geri çekilmeleri talimatını verdi.

Bolivya'da yaşanan bu darbe girişimi, ülkenin siyasi istikrarını yeniden tehdit ediyor. Demokrasiye olan bağlılık ve halkın iradesine saygı gösterilmesi çağrıları, uluslararası camiada da yankı buluyor.

Önceki Haber Microsoft, Milyonlarca Hasta Verisinin Çalınmasıyla İlgili Suçlamalarla Karşı Karşıya
Sonraki Haber Biden ve Trump Canlı Yayında Karşı Karşıya Geldi: Biden'ın Gafları Demokratları Şaşırttı
Benzer Haberler