524 Kişi Hayatını Kaybetti! DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünü Küresel Sağlık Acil Durumu İlan Etti

524 Kişi Hayatını Kaybetti! DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünü Küresel Sağlık Acil Durumu İlan Etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsünün "Uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturduğunu duyurdu. Ghebreyesus, "Bu yıl şu ana kadar 14 binden fazla vaka bildirildi ve 524 kişi hayatını kaybetti. Bu rakamlar, geçen yılın toplamını çoktan aştı," dedi.

Maymun çiçeği virüsü, Afrika'da uzun süredir görülüyordu ancak bu yıl vakalar dünya genelinde hızla artış gösterdi. DSÖ Acil Durum Komitesi, virüsün yayılma potansiyeli nedeniyle durumu küresel bir sağlık acil durumu olarak değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ise, Türkiye'de şu an için bir alarm durumunun olmadığını belirtti ve virüsle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.

Maymun çiçeği virüsü, kemirgenlerden veya enfekte kişilerden bulaşıyor. Virüs, temas yoluyla yayılıyor ve ilk belirtiler genellikle virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Hastalık yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve ciltte su çiçeğine benzer döküntülerle kendini gösteriyor. Tedavi antiviral ilaçlarla yapılıyor ve vakaların çoğu hafif seyrediyor.

DSÖ, hastalığın ismini 2022'de "mpox" olarak değiştirdi.

Önceki Haber Çin'in İnsansız Hava Aracı İlk Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi
Sonraki Haber Abbas'ın Konuşmasında Dikkat Çeken Anlar: Erdoğan Ayakta Alkışladı
Benzer Haberler