İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğuna yönelik iddialar çerçevesinde başlattığı soruşturma kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan rapor detayları kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı’nın tanınırlık, yatay geçiş ve kontenjan işlemlerini YÖK kararlarına uygun yürütmediği ifade edildi. Buna karşın, İmamoğlu’nun avukatları, yatay geçiş sürecinin dönemin mevzuatına uygun olduğunu savundu.
Raporda, İmamoğlu’nun 1990 yılında yatay geçiş yaptığı dönemde, Kıbrıs'taki University College of Northem Cyprus (UCNC) İşletme Yönetimi İngilizce Programı’ndan iki yıl eğitim aldığı ve genel not ortalamasının 2,50 olduğu belirtildi. Ancak, UCNC’nin 1990 yılında YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında yer almadığı, tanınırlığının yalnızca 1993’de Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla kesinleştiği vurgulandı. Bu durumun, yatay geçiş işlemlerinin usulüne uygun yürütülmediğini gösterdiği ifade edildi.
Rapor, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin 27 Haziran 1990 tarihli toplantısında belirlenen yatay geçiş kontenjanları (Türkçe program için toplam 55, İngilizce program için ayrı olarak belirlenen rakamlar) ve 30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet gazetesinde yayımlanan ilan detaylarına da yer verdi. Ayrıca, fakültenin 12 Eylül 1990 tarihli toplantısında, yabancı ülkelerdeki üniversitelerden gerçekleştirilecek yatay geçişlere yönelik kontenjan artırımına dair usulsüz uygulamalara işaret edildi. Belgelerde, başvuruların resmi çalışma saatlerinin sonuna kadar yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen, başvuru süresi dolmadan değerlendirme ve karara bağlama işlemlerinin neden hukuki gerekçeye dayandırılamadığı tespit edildi.
İmamoğlu’nun avukatları, konuyla ilgili bugün düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Avukat Prof. Dr. Adem Sözüer, İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi’nde İngilizce işletme eğitimi aldığını ve İstanbul Üniversitesi’nde aynı bölüme yatay geçiş yaptığını, dönemin mevzuatının bu geçişe olanak tanıdığını belirtti. Avukat Mehmet Pehlivan ise, "İmamoğlu'na özel bir uygulama söz konusu değil; İstanbul Üniversitesi, geçiş başvurularını açık ilan yoluyla kabul ediyor. İmamoğlu, ailesi ve işinin İstanbul'da olması nedeniyle bu imkandan yararlanmıştır" ifadelerini kullandı. Pehlivan ayrıca, İmamoğlu’nun 29 Ağustos 1990’da başvuru yaparak, tüm gerekli kriterleri (başvuru tarihi, ders geçme durumu ve not ortalaması) karşıladığını, sürecin fakülte yatay geçiş komisyonu ve yönetim kurulu tarafından onaylanarak 2 Ekim 1990’da resmi kaydının yapıldığını aktardı.
Soruşturma kapsamında, İmamoğlu’nun diplomasının sahteliğine dair tespitler üzerine savcılık, 26 Şubat'ta ifadesini almak üzere çağrılan İmamoğlu'na kamu görevi nedeniyle gelemeyeceğini bildirdiği mazeret dilekçesini dikkate alarak, ifade tarihini 5 Mart’a kadar uzattı.