Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesine Klinik Tıp alanında Türkiye’den 28 bilim insanı girdi
Türkiye Cumhuriyeti Üniversitelerinden 195 Türk bilim insanının yer aldığı 100.000 en etkili bilim insanları listesinde ‘Klinik Tıp’ alanında Türkiye’deki üniversitelerden sadece 28 bilim insanı listede yer alma başarısı gösterdi.
Amerika Birleşik Devletlerinde Standford Üniversitesi Tıp, Sağlık Araştırmaları ve Politikaları, Biyomedikal Veri Bilimi ve İstatistik profesörü John Ioannidis önderliğinde dünyadaki en iyi 100.000 bilim insanı başarılarına göre sıralandı. Çalışma, 1996-2017 yılları arasında en az 5 makale yayımlamış olan yaklaşık 7 milyon araştırıcı üzerinde Scopus veri tabanı kullanılarak yürütüldü ve 100 bin bilim insanı bu araştırmada listelendi. Bilim insanlarının yazdıkları makale sayısı, atıf sayısı, yazar sırası gibi değişkenlerden oluşan kompozit indikatör bilimsel etki endeksi kullanılarak 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalı da belirtilerek en iyi 100 bin bilim insanı sıralanarak listelendi.
İLK SIRADAKİ İSİMLER
Klinik Tıp Alanında Türkiye’de ilk sırada yer alan bilim insanları ise sırasıyla şöyle:
- Dr. Erel Özcan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Tıbbi Biyokimya
- Dr. Murat Emre, İstanbul Üniversitesi, Nöroloji
- Dr. Nazmi Volkan Adsay, Koç Üniversitesi, Patoloji
- Dr. Hasan Yazıcı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Romatoloji
- Dr. Seza Özen, Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Romatoloji
- Dr. Brian I Carr, Dokuz Eylül Üniversitesi, Onkoloji
- Dr. Erol Başar, Dokuz Eylül Üniversitesi, Nöroloji
- Dr. M. Gazi Yaşargil, Yeditepe Üniversitesi, Beyin Cerrahisi
- Dr. Altan Onat, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Kardiyoloji
- Dr. Rıfat Nuri Şener, Ege Üniversitesi, Radyoloji
- Dr. Oğuz Kerim Başkurt, Koç Üniversitesi, Fizyoloji
- Dr. M. Yaşar İşcan, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Adli Tıp
- Dr. Mehmet Turgut, Adnan Menderes Üniversitesi, Beyin Cerrahisi
- Dr. Fahrettin Keleştemur, Erciyes Üniversitesi, Endokrinoloji
- Dr. Okan Bülent Yıldız, Hacettepe Üniversitesi, Endokrinoloji
- Dr. Mehmet Öztürk, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Onkoloji
- Dr. Üner Tan, Çukurova Üniversitesi, Fizyoloji
- Dr. Haner Direskeneli, Marmara Üniversitesi, Romatoloji
- Dr. Süleyman Aydın, Fırat Üniversitesi, Endokrinoloji
- Dr. Yusuf Yılmaz, Marmara Üniversitesi, Gastroenteroloji
- Dr. Ayşin Bakkaloğlu, Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Nefroloji
- Dr. İlker Durak, Ankara Üniversitesi, Tıbbi Biyokimya
- Dr. Cumhur Ertekin, Ege Üniversitesi, Nöroloji
- Dr. Murad Atmaca, Fırat Üniversitesi, Psikiyatri
- Dr. Cem Evereklioğlu, Erciyes Üniversitesi, Göz
- Dr. Erkan Alpsoy, Akdeniz Üniversitesi, Dermatoloji
- Dr. Nejat Akar, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Çocuk Hematoloji
- Dr. Kemal S. Türker, Koç Üniversitesi, Fizyoloji
Editör notu: Ahmet Korkmaz, farklı üniversite ve branşlarda bulunan bilim insanlarının isim benzerliği nedeniyle orijinal listede tek kişiymiş gibi yer almasından dolayı çıkarılmıştır. Japon araştırıcı Japon Üniversitesinde olmasına rağmen Türkiye’de listelendiğinden liste dışı bırakılmıştır (Bu nedenle Türkiye’den klinik tıp alanında 30 yerine 28 kişi sıralanmıştır)
Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü Müdürü ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi olan Prof Dr Yusuf Yılmaz, Plos Biology Dergisi’nde yayımlanan “Dünyanın En Etkili 100 Bin Bilim İnsanı” listesinde yer aldı. Türkiye’de klinik tıp alanında bu listeye girmeyi başaran en genç bilim insanı ünvanını alan Prof Dr Yusuf Yılmaz, aynı zamanda Gastroenteroloji alanında listeye girmeyi başaran tek akademisyen olarak göze çarptı.
Üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetleri yanında temel bilimsel araştırmalarla topluma ve devlete hizmet yükümlülükleri olduğundan söz eden Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, üniversitelerin sadece eğitim yönüyle değil araştırmacı kimliğiyle de kendi varlıklarınıı uluslararası ölçekte üst düzeylere taşımaları gerekir dedi. Bugün üniversitelerimizde ‘eğitim-öğretim’, ‘sağlık hizmeti’, ‘bilimsel araştırma’ işlevlerinin iç içe birbirine girmiş durumda olduğunu, bu nedenle araştırma alanında yeterli sıçrayıcı adımların atılamadığını ifade etti. Amerika Birleşik Devletlerinde neredeyse üniversite demek araştırma ile özdeşleşmiştir. Bu nedenle en iyi 100 bin bilim insanı listesine ABD’den 46 bin 10 kişi girerken Türkiye’den sadece 195 bilim insanımız bu listeye girme başarısını göstermesi bunun dolaylı göstergesidir dedi.
100 bin civarı üst düzey bilim insanın yer aldığı halka açık veritabanına ve listeye “https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/1/files/51ba39a5-4de9-4c79-b180-f0ca4d5747ed” adresinden ulaşabilirsiniz.