KUR ARTISI DURDURULABİLİR Mİ?

KUR ARTISI DURDURULABİLİR Mİ?

Yıllardır uğraştığımız, uğruna milyar dolarları heba ettiğimiz ama bir türlü belli bir noktada tutmayı başaramadığımız döviz kuru… Ve ihracat ve ithalatta döviz kurunun etkisi… İthalat artarsa döviz kuru ne olur? Peki ama ekonomide ithalat ve ihracatta döviz kurunun etkisi nasıl oluyor? Hepimizin aklında olan sorularla bunları en sade şekilde anlatalım:

İthalat artarsa döviz kuru ne olur?
Yapılan araştırmalar her dönemde kur yükseldikten sonra ihracatın aksine, ithalatın arttığını gösteriyor. Kur yükseldikten sonra ihracat belli bir noktaya kadar artıyor, bu doğru ancak daha sonrasında tamamen ithalat artıyor.

Döviz kurunu kim belirliyor?
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankası'nın temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ve uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankası'na aittir.

Kur artışı ulusal parayı nasıl etkiler?
Döviz kuru yükselirse ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar. Döviz kuru düşerse ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder.

Enflasyon artarsa döviz kuru ne olur?
Yüksek enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır ve yaşam maliyetini artırır. Mesela, elimizdeki para ile satın alabildiğimiz mal veya hizmet sayısı enflasyonun yükselmesi nedeniyle azalır. Enflasyon rakamları yüksek gelirse dolar kuru yükselir.

Döviz kuru ülke ekonomisini nasıl etkiler?
Döviz kurunun en iyi bilinen ekonomik etkisi, dış ticaret üzerindeki etkisidir. Teorik olarak döviz kurundaki bir artış ihracatı artırıp ithalatı kısar ve dış dengenin sağlanmasına katkıda bulunur. Döviz kurundaki düşüş ise ihracatı kısıp ithalatı cazip hale getirerek dış dengeyi olumsuz etkiler.

Döviz kuru neye göre belirlenir?
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani, ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa, yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumda ise düşer.

Doların yükselmesinde ya da düşmesinde neler etkilidir?
Bir ülkenin dolara olan ihtiyacının yanında, döviz kurunu etkileyen başlıca unsurlar; FED kararları, IMF, uluslararası ticaret, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon değişimleri, ekonomik ilişkiler, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, turizm ve dış ilişkiler olarak tanımlanabilir.

Faizlerde değişiklik dövizi nasıl etkiler?
Faiz artışı olursa dolar ne olur? Faiz ile döviz kuru arasında ters orantı vardır. Faiz artarsa TL'ye talep artar, bu nedenle TL değerlenir; yani paranın fiyatı faizdir.

Paranın değeri neden düşer?
Eğer insanlar Türk Lirası talep ederse Türk Lirası'nın değeri artar. Eğer Merkez Bankası para basarsa, paranın miktarı artar ve dolayısıyla değeri düşer.

Dolar çok fazla yükselirse ne olur?
Döviz borcu olan şirketler, eğer bu borca karşı sigorta almamışlarsa, borçlarını bu kurdan ödeyemez hale gelirler. O yüzden şirket bilançoları bozulur. Doğrudan ve dolaylı enflasyon etkisi olur. İthal edilen malların fiyatları fırlayacaktır.

Benzer Haberler