Torununa Vurduğu Terlik “Silah” Sayıldı
Denizli’de yaşayan 80 yaşındaki Asiye Kaytan, torunu 18 yaşındaki Asiye Vural'a elindeki terlikle vurması nedeniyle yargılandığı kamu davasında, "Anne terliğinin silah sayılması" ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından toplam 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararının istinaf aşamasında olduğu belirtilirken, cezanın onanması durumunda Kaytan cezaevine girecek. Olay sonrası konuşan Kaytan, “Anne terliği silahmış, nereden bileyim” diyerek şaşkınlığını dile getirdi.
Evden Çıkmasına İzin Vermedi, Terlikle Vurdu
9 Ağustos 2024 tarihinde Denizli’nin Pamukkale ilçesi Topraklık Mahallesi’nde yaşanan olayda, anneanne Asiye Kaytan, işten dönen torunu Asiye Vural’ın akşam dışarı çıkmak istemesine karşı çıktı. Torununun güvenliği için kapıyı kilitleyen Kaytan, izin vermemesine rağmen kapıyı zorlayan torununa evde giydiği terlikle vurdu. Bu sırada torun Asiye Vural da elindeki cep telefonuyla anneannesinin başına vurarak karşılık verdi. Başından yaralanan Kaytan, hastaneye kaldırıldı ve tedavisinin ardından taburcu edildi.
Şikayetçi Olmadılar, Ancak Kamu Davası Açıldı
Her iki taraf da olay sonrası birbirlerinden şikayetçi olmadı. Ancak savcılık, olayın kamu düzenini ilgilendirmesi nedeniyle dava açtı. Hazırlanan iddianamede, Asiye Kaytan’ın torununu silah sayılan terlikle darp ettiği, evden çıkmasını engellemek için kapıyı kilitlediği, torun Asiye Vural’ın ise kendini savunmak için cep telefonuyla anneannesine vurduğu ifade edildi.
Mahkemeden Ağır Ceza: “Silah Sayılan Terlik” Vurgusu
Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme heyeti Asiye Kaytan’ı “Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Suçun, altsoya karşı ve silah sayılan terlikle işlendiği gerekçesiyle bu cezada bir kat artırım yapılarak ceza 4 yıl 12 aya çıkarıldı. Takdiri indirim uygulanmasıyla birlikte nihai ceza 4 yıl 2 ay hapis oldu. Karar istinafa taşındı. Onanması halinde Kaytan cezaevine girecek.
Asiye Kaytan: “80 Yaşından Sonra Cezaevine Mi Gireceğim?”
Olayla ilgili konuşan Asiye Kaytan, yaşadığı şaşkınlığı şu sözlerle anlattı:
“Torunum akşam çıkmak istedi, izin vermedim, kapıyı kilitledim. Terlikle eline vurdum, o da telefonla başıma vurdu. Kanayınca korkup ambulans çağırdı. Beni hastaneye, onu polis merkezine götürdüler. Mahkemeye çıktım, hakime torunumun ceza almasını istemediğimi söyledim. O ceza almadı ama ben silah sayılan terlik yüzünden 4 yıl 2 ay hapis cezası aldım. 80 yaşından sonra cezaevine mi gireceğim? Orada nasıl yaşarım, ameliyatlıyım, zor yürüyorum. Anne terliği yüzünden beni cezaevine atacaklar. Kimse evladını terlikle darp etmesin.”
Torun Vural: “Böyle Olmasını İstemezdim”
Torun Asiye Vural da olay sonrası pişmanlığını dile getirdi. “Anneannem koluma terlikle vurduğu ve evden çıkamama engel olduğu için hapis cezası aldı. Böyle olmasını istemezdim. Ben de ondan şikayetçi olmadım ama kamu davası açıldı. Anneler ‘terlik’ deyip geçmesin. Sakın çocuklarına silah sayılan terlikle vurmasınlar” ifadelerini kullandı.
Avukat Orpak: “Toplumda Simgeleşmiş Bir Obje Silah Sayılıyor”
Asiye Kaytan’ın avukatı Hasan Ozan Orpak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kararın hukuki boyutunu değerlendirdi:
“Daha önce de Denizli'de silah sayılan anne terliği davası vardı. Anne terliğinin Türk toplumundaki yeri tartışılmaz. Hepimiz anne terliğiyle büyüdük. Doğru ya da yanlış olup olmadığı konusuna girmiyorum. Anne terliği haberi ilk çıktığında dünya kamuoyuna yansımıştı. Şu an yerel mahkemeden çıkan bir karar var. İstinaf sürecinde bunun hukuki olarak değişeceğini umut ediyoruz. Terliğin silah olmadığı daha önce yayınlanmıştı.”
Kararın istinaf mahkemesince değerlendirilmesi bekleniyor. Türkiye’de sık sık tartışma konusu olan “gündelik eşyaların silah sayılması”na ilişkin bu dava, toplumda geniş yankı uyandırdı.