UNESCO Yürütme Kurulu, İsrail'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) faaliyetlerini sonlandırma girişimine karşı hazırlanan tasarıyı onayladı. Türkiye'nin eş sunuculuğunu üstlendiği tasarı, Filistin ve Ürdün tarafından hazırlandı ve 58 üyenin 50'si tarafından kabul edildi. ABD, Arjantin, Çekya ve Paraguay tasarıya "hayır" oyu verirken, Arnavutluk ve Burkina Faso çekimser kaldı.
"UNRWA'nın Eğitim Faaliyetleri Desteklenmeli"
Toplantıda, "UNRWA'nın İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki Eğitim Faaliyetlerinin Sürdürülmesi" konusuna odaklanan bir özel oturum düzenlendi. Tasarıda, İsrail'in UNRWA’nın faaliyetlerini tehdit eden adımları nedeniyle duyulan endişe dile getirilirken, Filistinli çocukların eğitim hakkını kısıtlayan girişimlerin kınandığı ifade edildi. İsrail'in bu kararlarının uluslararası hukuku ve insancıl hukuku ihlal edeceği vurgulandı.
"Gazze'deki Durum Endişe Verici"
Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'deki insani durumun "derin endişe" kaynağı olduğunu belirtti. Aybet, insani yardımın kasıtlı şekilde engellenmesi ve açlığın savaş yöntemi olarak kullanılmasının uluslararası hukukun ciddi ihlalleri arasında olduğunu söyledi.
Aybet, UNRWA'nın Filistinli mülteciler için hayati önem taşıdığını vurgularken, Türkiye'nin ajansa verdiği desteği sürdüreceğini açıkladı. Türkiye, bu yıl UNRWA'ya 15 milyon dolar katkı sağlarken, 2025 yılına kadar 120 bin ton un tedarik etmeyi taahhüt etti.
"Türkiye’nin Çabaları Büyük Bir Başarı Getirdi"
Büyükelçi Aybet, tasarının kabul edilmesini Türkiye'nin diplomatik çabaları açısından "büyük bir başarı" olarak değerlendirdi. Aybet, İsrail’in uluslararası platformlarda giderek yalnızlaştığını belirterek, "Dünya kamuoyu, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden uygulamalarına dur deme gerekliliğini artık fark ediyor." dedi.
UNESCO tarafından alınan bu karar, İsrail Meclisi'nin 28 Ekim'de UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerini yasaklama girişimine karşı verilen ilk uluslararası yanıt oldu.