Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarıyla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme, Refah'taki durumun 'felaket' boyutuna ulaştığını belirtti ve insani durumun son mahkeme kararından bu yana daha da kötüleştiğini bildirdi. Mahkeme, insani felaketin önlenmesi için İsrail'in yeterli önlemleri almadığını vurgulayarak, "İsrail'in Refah'a operasyonunu derhal durdurmasına karar verdik" dedi.
Geçici Önlemler Yeterli Olmadı
Mahkeme, alınan geçici önlemlerin insani durumu iyileştirmediğini ve 800 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Refah'taki insani krizin boyutunu 'felaket' olarak nitelendiren Mahkeme, İsrail'in tahliye ve diğer önlemlerinin Filistinlilerin acılarını hafifletmekte yetersiz kaldığını belirtti.
İsrail'e 'Tedbir Raporu' Talebi
Mart 2024'te alınan kararı değiştirerek, İsrail'in askeri operasyonlarını derhal durdurması gerektiğine karar veren Mahkeme, İsrail'den bir ay içinde bir 'tedbir raporu' sunmasını talep etti. Ayrıca Refah sınır kapısının derhal açılması gerektiğini belirtti ve "İsrail yardımları engelliyor, bu kabul edilemez" dedi.
BM ve Yetkili Kuruluşların Erişimi Sağlanmalı
Gazze Şeridi'ne BM ve yetkili kuruluşların sorumlularının erişiminin sağlanması ve soykırım iddialarının yerinde incelenmesi için izin verilmesine karar verildi.
Uluslararası Adalet Divanı Hakkında
Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler'in (BM) başlıca yargı organıdır. BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi tarafından seçilen 15 yargıçtan oluşan Mahkeme, BM üyesi ülkeler arasındaki sorunlarda yasal olarak bağlayıcı kararlar alabilir. Ancak mahkemenin bu kararların uygulanmasını sağlamaya yönelik mekanizmaları sınırlıdır.