Türk fizikçi Furkan Öztürk, yaşamın kökenine dair 4 milyar yıl önceki gizemi açığa çıkaran çalışmasıyla Harvard Üniversitesi'nden prestijli "Gertrude ve Maurice Goldhaber" ödülünü kazandı. Bu ödül, her yıl deneysel ve teorik alanda üstün nitelikli araştırmalara imza atan doktora öğrencilerine veriliyor.
Öztürk'ün çalışması, Nobel ödüllü biyokimyacı Jack Szostak tarafından "çığır açıcı" olarak tanımlanmış ve Dünya'da yaşamın başlangıcı gibi birçok gizemi aydınlatmıştı. Öztürk, 1848'de Fransız kimyager Louis Pasteur tarafından ortaya atılan "homokiralite" kavramını ele aldı ve bilimin bu gizemi çözme yolculuğunda önemli bir adım attı.
Öztürk, ödülle ilgili olarak, "Araştırma konum, disiplinler arası ve çok niş bir alan olduğu için beklediğim bir sonuç değildi." dedi. Ancak başarının ardında yatan zorlu süreçlerin önemine değinerek, "Araştırma yapmanın doğasında bu var ve yaptığım işi çok seviyorum." şeklinde konuştu.
Öztürk'ün keşfi, bilim dünyasında büyük heyecan yaratırken, Harvard Üniversitesi'ndeki profesörlerden Dimitar Sasselov da onun yaratıcı zekâsı ve azminin bu başarıya ulaşmasında büyük rol oynadığını vurguladı. Ödül, Harvard'ın fizik doktora programındaki yeterlilik sınavlarını geçen ve üstün başarı gösteren çok az sayıdaki öğrenciye veriliyor. Öztürk, doktora tezini bu ay sonunda savunacak ve Harvard Üniversitesi'nden doktora derecesini alacak.