Somali Tezkeresi TBMM'de Onaylandı

Somali Tezkeresi TBMM'de Onaylandı

TSK'nın, Somali'nin güvenliğini sağlama amacıyla 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tezkerenin Detayları

Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği anlaşması kapsamında, TSK unsurlarının Somali'nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere belirlenen bölgelerde 2 yıl süreyle görevlendirilmesi teklifi TBMM'de kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi ve DEM Parti Grubu tezkereye hayır oyu verdi.

Tezkerenin Amacı

Tezkere, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Somali'nin terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık ve diğer tehditlere karşı güvenliğini sağlama faaliyetlerine destek olmasını amaçlıyor. Somali hükümetinin yardım talebi üzerine hazırlanan tezkere, Somali'nin ekonomik kaynaklarının güvence altına alınmasını, dış ticaret ve deniz taşımacılığı açısından önemli bölgelerde istikrar ve güvenliğe katkıda bulunmayı hedefliyor.

Görev Alanları

Tezkere kapsamında Türk askeri, Aden Körfezi ve Arap Denizi'nde görev yapacak. Bu bölgelerdeki terörizm, deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine karşı yürütülen çabalara Türkiye'nin desteği sağlanacak. Tezkere, BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde uygulanacak.

Anayasa'ya Uygunluk

Tezkerenin uygulanması için gerekli düzenlemeler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca TSK unsurlarının 2 yıl süreyle Somali'de görevlendirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması için izin verildi.

Önceki Haber "Şehitlerimizin Kanı Yerde Kalmadı" Diyen Yerlikaya, 4 Teröristin Etkisiz Hale Getirildiğini Açıkladı
Sonraki Haber Türkiye-İsrail Gerilimi: Erdoğan'ın Açıklamaları Sonrası İki Ülkeden Gelen Tepkiler
Benzer Haberler