Sahipsiz Sokak Köpekleri İçin Yeni Kanun Teklifi Kabul Edildi

Sahipsiz Sokak Köpekleri İçin Yeni Kanun Teklifi Kabul Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz sokak köpeklerine yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifini kabul etti. Muhalefet milletvekilleri, teklifi masalara vurarak protesto etti. Bu yeni düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanarak barınaklara yerleştirilecek.

Belediye Yetkililerine Sorumluluk

AK Parti'nin hazırladığı 17 maddelik kanun teklifi, başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetkinin belediyelere verilmesini öngörüyor. Bu düzenlemeyi uygulamayan yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Ayrıca, evcil hayvanlarını sokağa terk edenlere ve sahipsiz hayvanların popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek.

Cezalar ve Barınak Düzenlemeleri

Sahiplendiği köpeği sokağa bırakan kişilere hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek. Köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye veya derneklere ise hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak. Başıboş köpekler kısırlaştırılarak barınaklarda tutulacak.

Ötenazi Konusu

Bakımevlerine alınan köpeklerden, insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturanlar veya tedavi edilemeyen hastalıkları olanlara ötenazi yapılabilecek.

Yerel Yönetimlerin Rolü

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerin bakımı ve sahiplendirilmesi için hayvan bakımevleri kuracak ve bu süreçte gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapacak. Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Bu sayede, hayvanların durumu doğru ve güncel bir şekilde takip edilebilecek.

Değişiklikler ve Teşvikler

Kanun'da "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir" ve "Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadeleri yürürlükten kaldırılacak. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve koordinasyonu sağlanacak.

Önceki Haber Bursa'da Geri Dönüşüm Fabrikasında Yangın! Alevler 4 Fabrikaya Sıçradı, Evler Boşaltıldı
Sonraki Haber İstanbul Dahil 16 İl İçin Sağanak Yağış Uyarısı
Benzer Haberler