Prag Büyükelçiliği'nin diplomatik girişimleri sonuç verdi ve Prag'da 'Çek-Türk İşbirliği Parkı' için karar alındı. Avrupa'da bir parka belediye kararı ile Türkiye'nin adının verilmesi bir ilki oluşturacak. Geçtiğimiz yıl Türkiye karşıtı Ermeni ve Rum Diasporası'nın itirazlarıyla engellenen proje, Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Dr. Egemen Bağış'ın diplomatik çabaları sonucunda kabul edildi. Prag Belediye Meclisi'nin onayıyla Çek-Türk İşbirliği Parkı inşa edilecek ve parkın temeli 6 Haziran'da atılacak.
Türkiye'nin Adı İlk Kez Bir Avrupa Parkına Verilecek
Prag Büyükelçisi Dr. Egemen Bağış'ın çabalarıyla Avrupa'da bir parka belediye kararı ile Türkiye'nin adının verilmesi bir ilk olacak. Prag'daki birçok diplomatik faaliyete ev sahipliği yapan Prag 6 Belediyesi, parkın inşası için onay verdi. Daha önce '1915 Olayları' gerekçe gösterilerek reddedilen benzer bir talebin ardından, diplomatik çabaların sonucunda bu kez olumlu bir sonuç alındı.
Parkta Atatürk ve Masaryk'in Sözlerine Yer Verilecek
Atatürk heykeli dikme talebinin reddedilmesinin ardından Türk Büyükelçiliği'nin çabalarıyla gerçekleştirilen bu park projesi, Türkiye-Çekya ilişkilerinin simgesi olarak tarihe geçecek. Parkın içeriğinde Atatürk ve Masaryk'in sözlerine yer verilecek ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vurgusu yapılacak. Türk-Çek işbirliğiyle yapılacak olan parkın temeli, 6 Haziran 2024 tarihinde atılacak ve proje için yaklaşık 750 bin Çek kronu (yaklaşık 30.000 Euro) harcanacak.
Prag 6 Belediye Başkanı Jakub Stárek, parkın karşılıklı işbirliğini somutlaştıracağını belirtirken, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Dr. Egemen Bağış da parkın Türk-Çek ilişkilerinin sembolü olacağını ifade etti. Bağış ayrıca, işbirliği ve dayanışma için Prag 6 ilçe belediyesine ve Muratpaşa Belediyesi'ne teşekkür etti.