Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının Moskova'nın güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturacağını ve bunun savaş ilanı anlamına geleceğini söyledi.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Medvedev, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının büyük bir savaş riski taşıdığını belirtti. Medvedev, bu durumun NATO müttefiklerinin sağduyusuna bağlı olduğunu ifade etti.
Medvedev, Moskova merkezli Argumenty I Fakty haber kuruluşuna verdiği röportajda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin Moskova için sadece bir tehdit değil, gecikmeli de olsa bir savaş ilanı anlamına geleceğini vurguladı. Medvedev, NATO'nun genişleme adımlarının ittifakı geri dönüşü olmayan bir noktaya getireceğini söyledi.
Geçen hafta Washington'da yapılan 75. NATO zirvesinde liderler, Ukrayna'ya tam destek sözü verirken, üyelik tarihini açık bırakmışlardı. Medvedev, Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana NATO'nun tehdit oluşturduğunu, ancak Rusya'nın da kendi çıkarlarını koruyacağını belirtti.
Medvedev, NATO'nun eylemlerine karşılık verileceğini ve bu tür girişimlerin artması durumunda Rusya'nın tepkisinin de sertleşeceğini söyledi. Medvedev, bu durumun gezegenin sağduyulu olup olmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.
2008-2012 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Medvedev, Batı yanlısı modernleşme taraftarı olarak görülüyordu. Ancak şimdi, ABD ve müttefiklerinin Kiev'i silahlandırmasının "nükleer kıyamete" yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Medvedev, eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği'ne atanmasının ittifakın tutumunu değiştirmeyeceğini, çünkü kararların NATO ülkeleri tarafından değil, ABD tarafından alındığını söyledi.
NATO, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetlerin Batı Avrupa'yı işgal etmesi korkusuyla savunma ittifakı olarak kuruldu. Ancak, NATO'nun Doğu Avrupa'daki ülkeleri de bünyesine katması, Rusya tarafından saldırgan bir tavır olarak değerlendiriliyor.