İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmi olarak tanıyacaklarını duyurmuştu. Başbakan Sanchez, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanıdıklarını dünya kamuoyuna ilan etti.
1967 Sınırlarına Vurgu
Başbakan Sanchez, "İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı kapsayan bir Filistin devletini tanıyor. Tüm taraflarca kabul edilmediği müddetçe 1967 sınırlarındaki hiçbir değişikliği tanımayacağız," dedi. İsrail'in tehditlerine rağmen bu kararı alan İspanya'nın adımıyla, BM'nin 193 üye devletinden 145'i Filistin devletini tanımış oldu.
Uluslararası Hukuka Uygunluk
Sanchez, "Önceliğimiz Gazze'deki durumu sona erdirmek ve insani yardımların geçişini sağlamaktır. Bundan sonra çabalarımızı iki devletli çözüme odaklayacağız. Bugünkü Filistin'i tanıma kararımız uluslararası hukuka uygundur ve barış konferansı düzenlemek için Arap ülkeleriyle işbirliği yapacağız," ifadelerini kullandı.
Norveç ve İrlanda'nın Beklenen Hamlesi
İspanya'nın ardından, Norveç ve İrlanda hükümetlerinin de Filistin devletini tanıması bekleniyor. İrlanda parlamentosunda bu konuyla ilgili özel bir oturum düzenlenecek ve İrlanda'daki Filistin Misyonu büyükelçiliğe dönüştürülecek. İrlanda'ya bir Filistin büyükelçisi atanacak.
Bakan Fidan İspanya'ya Gidiyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya'nın Filistin'i tanıma kararı dolayısıyla yapılan davet kapsamında İspanya'yı ziyaret edecek. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bakanımız, İspanya'nın Filistin Devleti'ni tanıma kararı vesilesiyle ilettiği davet çerçevesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Gazze Temas Grubu üyeleriyle birlikte 29 Mayıs tarihinde Madrid'i ziyaret edecektir," denildi.
Filistin'in Tanınması İçin Çabalar
Görüşmelerde, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözüm temelinde Filistin Devleti'nin daha fazla ülke tarafından tanınmasına yönelik çabalar ele alınacak.