Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim ilanı nedeniyle başlayan siyasi kriz sonucu görevden alındı. Ulusal Mecliste yapılan oylamada, azil önergesi 204 "evet" oyuyla kabul edilirken, kararın nihai onayı için Anayasa Mahkemesinin süreci tamamlaması bekleniyor.
Muhalefetin Yeni Önergesi Kabul Edildi
Muhalefet partilerinin, Yoon'un 3 Aralık’ta ilan ettiği sıkıyönetimin anayasa ihlali olduğu gerekçesiyle hazırladığı azil önergesi, bugün Ulusal Mecliste oylamaya sunuldu. Önergenin kabul edilmesi için gerekli olan 200 oyluk eşiğin aşılmasıyla, toplamda 204 milletvekili Yoon’un azledilmesi yönünde oy kullandı. 85 milletvekili "hayır" oyu verirken, 3 milletvekili çekimser kaldı, 8 oy geçersiz sayıldı.
Anayasa Mahkemesi Nihai Kararı Verecek
Yoon’un azli için son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek. Azil kararının mahkemeye ulaşmasının ardından, mahkeme azli onaylamak ya da reddetmek için 6 ay içinde karar verecek. Sürecin onaylanması için mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının azil yönünde karar vermesi gerekiyor. Eğer mahkeme kararı onaylarsa, Yoon Suk Yeol görevden kalıcı olarak alınacak.
Muhalefet, Hedefine Ulaşmak İçin Nitelikli Çoğunluğu Sağladı
Muhalefet partilerinin parlamentoda çoğunluğa sahip olması, önergenin kabulünde belirleyici oldu. Mecliste 300 sandalyeden 192’sine sahip olan Demokratik Parti ve diğer küçük muhalefet partileri, iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğini alarak nitelikli çoğunluğu sağladı.
Sıkıyönetim ve Meclis Krizi
Yoon, 3 Aralık gecesi yaptığı açıklamada, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla" suçlayarak sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak sıkıyönetim kararı, muhalefetin baskısıyla parlamentoda geri çevrilmiş ve ardından Bakanlar Kurulunda onaylanarak iptal edilmişti. Yoon, sıkıyönetim kararını savunarak bunun “anayasal düzeni koruma” amacı taşıdığını ifade etmişti.
Sıkıyönetim ilanı sonrası ordudaki komutanların toplantı emri aldığı ve bazı askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti. Mecliste düzenlenen acil oturumda sıkıyönetim kararı, 190 milletvekilinin oyuyla geçersiz kılınmıştı.
Yoon’un Azil Sürecine Giden Yol
Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ana muhalefetteki Demokratik Parti ve diğer muhalefet partileri tarafından hazırlanan önerge, Ulusal Meclise sunulmuştu. Önergede, Yoon’un sıkıyönetim ilanı sırasında parlamenterleri tutuklama emri verdiği iddialarına da yer verildi.
Yeni Başkan 60 Gün İçinde Seçilecek
Azil sürecinin Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanması durumunda, Güney Kore yasalarına göre 60 gün içinde yeni bir devlet başkanı seçilecek. Aynı süreç, devlet başkanının istifası halinde de geçerli oluyor.
Yoon’un görevden alınmasıyla sonuçlanan bu süreç, Güney Kore tarihinde sıkıyönetim kaynaklı siyasi krizlerin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Anayasa Mahkemesinin alacağı karar, ülkenin geleceği açısından kritik bir önem taşıyor.