Dünya, son altı yılda görülen en güçlü Güneş fırtınasının etkisi altına girdi. Bu fırtına, özellikle Kuzey Amerika bölgesini etkiledi ve Türkiye'de dâhil olmak üzere birçok yerde kutup ışıklarının gözlemlenmesine imkân sağlayabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nden (NOAA) yapılan açıklamaya göre, bu fırtına elektronik cihazlarda sorunlara ve GPS hizmetlerinde kesintilere neden olabilir.
Güneş'teki büyük bir patlama sonucu oluşan bu jeomanyetik fırtına, Dünya'ya yüksek hızda parçacıklar gönderdi. Bilim insanları, fırtınanın beklenenden çok daha güçlü olduğunu ve son 6 yıldaki en şiddetli olay olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu fırtına Güneş'in son döneminde meydana gelen en güçlü fırtına olarak kaydedildi.
Güneş, her 11 yılda bir aktivite döngüsü geçiriyor ve şu anda 25. döngüsünde bulunuyor. Bilim insanları, Güneş'in şu anki aktif evresi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içinde patlamaların artmasını ve doruğa ulaşmasını bekliyor.
Güneş fırtınası, Güneş'ten uzaya fırlatılan büyük plazma kütlelerinin Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesiyle oluşuyor. Bu etkileşim, manyetosferde geçici değişikliklere sebep oluyor ve genellikle Güneş lekeleri etrafında başlıyor. Bu lekeler, Güneş yüzeyine göre daha soğuk olduğundan genellikle karanlık görünüyor.